Můj čas na kafíčko

Křehký mřížkový koláč

Křehký koláč můžete připravit i z kombinace různých druhů mouky. Zkuste špaldovou nebo pohankovou, které mají jemnou oříškovou chuť. Pohanková je navíc zcela bez lepku.

Ingredience: 1 kulatá forma

Na těsto:

300 g hladké, případně špaldové či pohankové mouky
1 vejce
1 žloutek
150 g másla
1 lžička nastrouhané citronové kůry
70 g cukru

Na náplň:

250 g měkkého tvarohu
1 vejce
2 lžíce moučkového cukru
500 g jahod

Postup:

Do mísy nasypte mouku, citronovou kůru, cukr a důkladně promíchejte. Přidejte vejce, žloutek a pokrájené změklé máslo. Vše znovu důkladně propracujte, až vznikne bezvadně hladké těsto. Odeberte z něho asi třetinu. Větší část vyválejte, přeneste do pečicím papírem vyložené formy a vytvarujte okraje.

Tvaroh prošlehejte s cukrem a vejcem. Pak ho naneste na těsto. Navrch přidejte očištěné jahody. Zbylé těsto vyválejte, nakrájejte na proužky a vytvořte z nich na koláči efektní mřížku. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte cca 40 minut. Před podáváním nechte vychladnout.

Doba přípravy: 60 min
Cena za porci: 28 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden