Moje sladké tajemství

Které pečivo je nejzdravější

Snažíte se vyhýbat pečivu, protože se po něm tloustne, nebo jste slyšeli, že lepek škodí zdraví? Když si vyberete to správné pečivo, naopak vám prospěje.

Pečivo se při dietě omezuje zejména kvůli snížení sacharidů ve stravě. Ale představa, že si už nedáte čerstvý křupavý chléb, je pro většinu nepřijatelná. Ze začátku taková dieta může fungovat, ale se snížením energetického příjmu dochází ke zpomalení metabolismu, nedostatku energie a špatnou náladou.

Celozrnné pečivo musí být minimálně z 80 % vyrobeno z celozrnné mouky.

Není také pravda, že by se pečivo nemělo konzumovat k večeři. Metabolismus sacharidů se s denní hodinou nemění. Velkým strašákem je v dnešní době lepek.

Pokud nemáte vyloženě celiakii, není potřeba dodržovat striktní bezlepkovou dietu. Po čase byste si opravdu mohli intoleranci na lepek vypěstovat a skutečně byste se ho museli vzdát nadobro. Jak vybrat kvalitní pečivo?

Potřebujete vlákninu a minerály

Je to smůla, ale ne každé tmavé pečivo je pro vás tou nejzdravější variantou. Je totiž dobarvované karamelem nebo praženými obilovinami. Neorientujte se proto podle vzhledu,ale názvu. Cereální výrobky jsou jednoduše vyrobené z cereálií, což jsou obiloviny.

Obyčejný rohlík a oblíbená kaiserka jsou na tom nutričně stejně. Celozrnné pečivo musí být minimálně z 80 % vyrobeno z celozrnné mouky. Vícezrnné je vyrobené z více druhů mouky a 5 % musí být něco jiného než žitná nebo pšeničná mouka.

Žitné pečivo musí obsahovat minimálně 90 % žitné mouky, kváskové kyne pomocí zrání žitného kvásku a liší se od chleba, které kyne pomocí droždí. Na grahamové pečivo není žádná vyhláška, v takovém rohlíku může být třeba jen pětina grahamové mouky.

V obchodě sáhněte ideálně po žitném nebo kváskovém pečivu. Má více vlákniny, minerálů a vitaminů. Největší podíl vlákniny je v tom celozrnném. U baleného pečiva sledujte složení, na prvním místě musí být celozrnná mouka, jinak se nejedná o celozrnné pečivo.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden