Moje šťastná hvězda

Kvalitní spánek je základ

V posteli strávíme zhruba třetinu života a spánek má zásadní vliv nejen na naše zdraví, ale i na to, jakou kvalitu náš život bude mít. Naše tělo funguje jako baterie.


Je proto možné dohnat spánkový deficit, ale navzdory tomu, že se to často říká, nejde si naspat do zásoby. Aby byl spánek kvalitní a tělo mělo čas se dostatečně zregenerovat, je dobré dodržovat následující tipy.


Ideální je naprostá tma


Jen ve tmě vyprodukuje organismus dostatek spánkového hormonu melatoninu. Zatáhněte tedy neprůhledné závěsy a z místnosti odstraňte všechny blikající nabíječky, mobily či budíky se svítícím displejem. I ten nejmenší světelný signál totiž okamžitě zaznamená naše šišinka (nadvěsek mozkový) a produkci melatoninu hned zastaví.


Správná matrace


Výběr matrace by se měl řídit vaší tělesnou váhou. Obecně platí, že čím těžší člověk je, tím tvrdší by měla být podložka na které spí. Dobrou radu, jak rozpoznat správnou tvrdost, je vložit si pod bedra ruku. Pokud je tam místo, je to známka toho, že je vaše matrace moc tvrdá.


Dodržujte řád


Nechoďte spát příliš pozdě a snažte se udržovat pravidelný rytmus fází: spánek – bdění. Vstávejte každý den v přibližně stejnou dobu, a to platí i o víkendech nebo během dovolené. Tělo si tak navykne v tomhle rytmu fungovat.


Lehká večeře


Večerní jídlo by mělo obsahovat co nejvíce bílkovin a málo sacharidů. Je také vhodné jíst naposledy minimálně tři hodiny před odchodem do postele, aby se v noci organismus nemusel zatěžovat trávením.


Pozor na teplotu


Před spánkem vždy dobře vyvětrejte ložnici, protože tam, kde se spí, je doporučováno mít čerstvý a chladnější vzduch. Ideální teplota je 17 až 19 °C. Také je potřeba si dávat pozor na vlhkost. V chladnějších místnostech je totiž vyšší vlhkost pravděpodobnější a můžete v ložnici brzy bojovat s nebezpečnými plísněmi.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden