Losos s kaparovou omáčkou

Pokrm, který si zamilujete hned po prvních soustech, se rozhodně hodí pro výjimečné příležitosti, ale i pro ty, které mají potěšit jen někoho blízkého.

Ingredience

500 g lososa (filety), 30 g másla, 200 ml smetany, 3 lžíce zakysané smetany, 2,5 lžíce kaparů,      1 stroužek česneku, 1 lžíce hladké mouky, 1 citron, sůl, bílý pepř

Postup

Naporcujeme filet, přiměřeně podle chuti osolíme, opepříme. V misce ho zakapeme šťávou z poloviny citronu a uložíme alespoň na 2 hodiny do chladničky. Rozleželého lososa vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, na každou porci položíme proužek másla a dáme péct na 15 minut při 160 °C. Zbytek másla rozpustíme, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji smetanou, vyšleháme omáčku dohladka a přivedeme ji k mírnému varu. Za stálého míchání ji necháme probublávat na plotně ještě 5 až 6 minut. Do omáčky vmícháme najemno nasekané kapary, šťávu z druhé poloviny citronu, lžičku jemně nastrouhané citronové kůry, osolíme, opepříme. Vmícháme zakysanou smetanu a už nevaříme. Lososa přelijeme omáčkou a dozdobíme třeba lístky polníčku. Podáváme s bramborami nebo salátem.

reklama
reklama