Můj čas na kafíčko

Migréna není jen bolest hlavy

Když vám v hlavě tepe stovka permoníků a je vám na zvracení?

Koho by aspoň někdy nebolela hlava... Jenže migréna je mnohem horší. Když vás bolí hlava, obvykle sáhnete po prášku a většinou to zabere. Těm, kdo trpí migrénou, však „obyčejné“ léky proti bolesti vůbec nepomáhají.

Skutečnou migrénou u nás trpí odhadem až milion lidí, přitom více než 40 % z nich o tom vlastně nemá ani tušení. Jen těžko si můžete představit, jak odlišnou bolest pociťují lidé trpící na migrény.

Mnohdy až paralyzující pulzující bolest hlavy navíc často doprovází nevolnost a zvracení, poruchy vidění, mžitky před očima a citlivost na světlo a zvuky. Výjimkou není ani zimnice, návaly horka nebo střevní potíže.

U každého má záchvat migrény jiný průběh i dobu trvání; mohou to být čtyři hodiny, ale třeba i tři dny.  Opakují se dvakrát až čtyřikrát měsíčně, u části lidí ale mnohem častěji. Hlavní zásadou při migréně je ticho, temno a klid.

Pomoc z přírody

Podle našich babiček můžete rychlou pomoc najít mezi léčivými bylinkami. Z nich se nejvíce osvědčily řimbaba obecná, známá také jako kopretina řimbaba (výluh z čerstvých listů nebo ve formě kapek či tabletek). Její účinnou složkou je parthenolid, který způsobuje, že se krevní cévy rozšiřují.

Výborně funguje také jinan dvoulaločný, který podporuje krevní oběh v mozku.  Z dalších rostlin se v prevenci doporučují andělika lékařská, majoránka, guarana či sporýš lékařský. Vhodnými léčivkami jsou i rozmarýn a levandule. Je možné inhalovat jejich odvar nebo se používají ve formě éterických olejů nakapaných do teplé patnáctiminutové koupele.

Alternativní řešení má šanci

Do určité míry pomůže také pravidelné užívání vitaminových doplňků  pupalkový olej, hořčík a vápník, koenzym Q10, vitaminy skupiny B, lecitin a omega-3 mastné kyseliny. A samozřejmě také dbát na to, aby se dostatek těchto látek .objevoval v každodenní stravě.

Účinná prevence

Jako jeden ze způsobů, jak se pokusit předcházet vzniku ataky migrény, je možné vyzkoušet také aromaterapii, tedy léčbu vůněmi. Nezastupitelnou roli hrají přírodní éterické oleje z vybraných rostlin. Pomáhá potírání spánků levandulovým, eukalyptovým, bazalkovým, mandarinkovým nebo meduňkovým olejem.

Oleje se dají také nakapat do horké koupele, na polštář nebo aplikovat do aromalampy a inhalovat doma jejich vůni. Z dalších alternativních metod může v některých případech pomoci akupresura, a to jak v preventivním slova smyslu, tak přímo vyvinutí tlaku na citlivé body během záchvatu bolesti.

Kdo je v ohrožení

Nemoc obvykle propukne v období dospívání a provází pak člověka po podstatnou část života. Více než muži jí trpí ženy, u kterých je svázána s pohlavními hormony  často se zhoršuje v době menstruace. Navíc existuje hodně spouštěčů záchvatu a u každého jej může vyvolat něco jiného.

Patří mezi ně některé druhy jídla či pití někomu vadí alkohol, často je to červené víno, jinému různé druhy sýrů, jídla s glutamátem nebo čokoláda, ale může to být prakticky cokoli. To už většinou každý časem vypozoruje sám  a pak by si měl rizikovou pochutinu odpustit.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden