Moje sladké tajemství

Na alergie se vykašlete

Také si občas kýchnete i v létě? Alergie totiž nejsou pouze jarní záležitostí, v létě kolem nás vše rozkvete a hezky voní, ovšem některé rostliny nám mohou způsobit zdravotní problémy v podobě alergie. Na co si dát v létě pozor, abychom se vyhnuli nepříjemným příznakům, jako jsou vyrážka, kýchání, nekončící únava či bolesti hlavy?

Mezi nejčastější letní alergeny řadíme ambrózii. Její pylová zrnka jsou častým spouštěčem alergické reakce, protože dokážou cestovat vzduchem i stovky kilometrů a umějí nás i na dálku pěkně potrápit.

Zmocní se vás kopřivka

Další plodinou, která je u nás velmi rozšířená a může nám způsobit alergii, je řepka olejka. K alergickým reakcím u ní dochází jen v těsné blízkosti polí, na kterých se tato rostlina pěstuje. Pozor si dejme také na žito. Patří společně s travinami k nejnepříjemnějším alergenům vůbec.

Žito nám může způsobit nejen kýchání, rýmu, slzení očí, bolesti hlavy, ale i kopřivku či ekzém. Velmi častým alergenem je jitrocel, kterému se daří téměř všude a kvete od května do září. Nejhorší zdravotní problémy nám může způsobit hmyz. Bodnutí od vosy nebo včely je bolestivé, nepříjemné a pro alergika může mít fatální následky.

Jak s alergeny úspěšně bojovat?

Pokud jste silný alergik, noste u sebe první pomoc v podobě léků, kterými vás vybaví alergolog. Pokud nemáte po ruce léky, nebojte se volat záchrannou službu. Jakmile začnou otékat dýchací cesty, jde o vteřiny.

Venku se alergenům bohužel nevyhneme, doma už s nimi můžeme účinně bojovat. Naprostou nutností v boji proti alergenům v bytě je větrání.

Dopřete si hlavně vzduch

Nejlepší je větrat hned poránu a také krátce po dešti, kdy bývá vzduch nejčistší. Velmi nám pomůže, když po se po příchodu domů hned osprchujeme a smyjeme ze sebe všechny pyly.

Nezvaní hosté u vás doma

Ve spánku by se mohla pylová zrnka přenést i do ložního prádla a nedala by nám pokoj. Abychom se doma lépe chránili, pořiďme si do oken sítě proti hmyzu či se vybavme klimatizací nebo elektrickými odpuzovači hmyzu.

Abychom zmírnili riziko nepříjemného bodnutí hmyzem, snažme se venku omezit pochoutky, které by je přilákaly, a případně se doporučuje použít repelent.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden