Moje sladké tajemství

Na dnu a revmatismus platí přeslička rolní

Také vás každou chvíli něco bolí a nechcete se smířit s tím, že tomu tak bude už napořád? Není nic snazšího, než uvařit si čaj z přesličky rolní, nebo si připravit domácí tinkturu, která prospívá nejen kloubům, ale i vlasům.

K nejstarším a hlavně osvědčeným léčivým bylinkám patří přeslička rolní. Ta už od nepaměti sloužila starým Římanům během hladomoru jako náhrada ze zeleninu.

Díky svému na dotyk hrubému povrchu se jí také čistily hrnce i podlahy. Nakonec ale přece jenom naši předci přišli na to, že má téměř zázračné účinky na lidské zdraví.

Pomáhá proti otokům i bolesti zad

V Číně se používala na hojení ran a vaziva, léčila se s ní artritida, hemoroidy, v sedmnáctém století se zase přišlo na to, že dokáže zastavovat krvácení. Později se začala využívat na problémy s ledvinovým systémem, na otoky, inkontinenci nebo třeba kapavku.

I dnes se přeslička v domácí léčbě těší velké oblibě. A to zejména proto, že spolehlivě pomáhá při zánětech močových cest, proti otokům i bolestem zad. Navíc významně posiluje ledviny, a proto se doporučuje při dně, revmatismu a na posílení imunity.

Kdo by nechtěl být stále fit?

Pokud chcete být i v pozdním věku fit, měli byste už po čtyřicítce vypít denně alespoň 1 šálek čaje z přesličky rolní. Známá bylinářka Maria Treben zase věřila, že má přeslička téměř zázračné účinky při boji s rakovinou.

A kde tuto prospěšnou bylinku najdete? Přeslička se vyskytuje po celé Evropě a Asii, daří se jí i ve velké části Severní Ameriky. U nás se vyskytuje jak v nížinách, tak i v hornatých oblastech.

Období sběru přesličky je právě nyní, v červenci a v srpnu. Pokud se pro ni vydáte do přírody, v řídkých porostech seřezávejte její nať nožem, v těch hustších můžete použít srp.

Čaj má protizánětlivé účinky

Při sběru přesličky si ale musíte počínat nanejvýš opatrně. Hrozí zde totiž záměna s přesličkou lesní či bahenní, které jsou jedovaté. Nať přesličky sušte rychle, nejlépe v průvanu, v maximálně 8 cm vrstvě.

Během sušení ji opatrně a zlehka převracejte, aby se nepolámala. Správně usušená bylinka si zachová svou krásně zelenou barvu a poslouží vám během celého roku například k přípravě čaje, který má protizánětlivé účinky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden