Moje sladké tajemství

Na kašel a problémy s průduškami platí divizna

Krásnou diviznu v přírodě ani na zahradě nepřehlédnete. Můžete se s ní setkat téměř kdekoli, protože patří k nenáročným rostlinám. Zároveň ale také velice léčivým, takže by byla škoda nenasbírat si její květy.

Jediné, co divizna velkokvětá ke svému životu potřebuje, je dostatek světla. Proto se vykytuje na stráních, okrajích lesů a zahradách, kde se díky své dvoumetrové výšce a krásným žlutým květům dívá na všechny ostatní květiny jako na chudé příbuzné.

Podporuje funkci dýchacího systému

Ostatně divizna má být rozhodně na co hrdá. Její léčivé účinky oceníte především na podzim, kdy se mezi populací objevují různé respirační potíže, nachlazení a záněty průdušek.

A to proto, že významně podporuje funkci dýchacího systému. A to není zdaleka všechno. Květy divizny obsahují cenné saponiny, slizovité látky, silice, cukry, třísloviny, žluté barvivo, karotenoidy, kumariny a také flavonoidy, jako je například rutin.

Posiluje obranyschopnost organismu

Proto při užívání posilují obranyschopnost organismu, příznivě působí na činnost ledvin a močového měchýře, podporují činnost trávicího systému a pozitivně ovlivňují činnost jater.

Divizna rovněž pomáhá při revmatických bolestech, napomáhá regulovat menstruační cyklus a podporuje hojení drobných ran.

Sušené květy si můžete koupit v lékárně

Květy divizny sbírejte průběžně každý den, tak jak vykvetou, a to od května až do září. Není to ale nic lehkého. Ráno se totiž rozvinou a večer usychají, proto je sbírejte během celého dne, ale tak, aby se nepomačkaly.

Nejlepší je usušit je na sluníčku za jediný den, lze je ale sušit i v troubě o teplotě 60 °C. Pokud si ale na to netroufáte, nic se neděje. Sušené diviznové květy si dnes koupíte v každé dobré lékárně.

Příprava čaje je velice jednoduchá

Pak si z nich můžete uvařit třeba čaj, který spolehlivě zabírá při problémech s průduškami. Jeho příprava není nic složitého. 1 lžíci sušených květů vložte do šálku a zalijte 250 ml vroucí vody. Nechte 10 minut louhovat a pak důkladně sceďte, třeba přes čisté plátýnko, a vypijte.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden