Můj kousek štěstí

Náhradní sluníčko v prášku

Dodejte tělu vitamin D, ono ví proč a poděkuje vám.

Sluníčka už je málo a to způsobuje jeden zásadní problém. Jak v tomto období získat potřebnou dávku vitaminu D?

Nyní bývá často zataženo, a i když sluneční paprsky dokážou pronikat i přes mraky nebo se pár hezkých slunných dnů vydaří, slunce už dávno nemá tu letní sílu. To je také jednou z příčin, proč nám chybí vitamin D.

Proč ubývá?

Díky vitaminu D máme pevnější a odolnější kosti, bystřejší mozek a zdravé srdce; kromě toho je to jeden ze zásadních vitaminů pro silnou imunitu. Právě jeho nedostatek je jedním z důvodů, proč v chladném období roku tak snadno onemocníme chřipkou nebo jinými respiračními onemocněními.

Vitamin D tělo částečně získává ze stravy – najdete ho v tučných rybách, vnitřnostech či lesních houbách, ale hlavně si ho naše tělo „vyrábí“ samo působením slunečních paprsků. To jde v létě snadno, zvláště pokud se slunci vystavíme alespoň 15–20 minut denně.

Koncem zimy a začátkem jara ale trpí nedostatkem vitaminu D téměř polovina naší populace. „Sluneční výroba“ vitaminu D má další háček, s věkem se postupně tato schopnost snižuje a současně se snižuje jeho absorpce ve střevě.

Senioři, pozor!

Zejména od 60. roku věku rychle klesá. Starší lidé proto mají křehčí kosti, což zvyšuje riziko zlomenin, trápí je bolesti svalů, ztráta síly a svalové hmoty a častěji se jim kazí zuby.

Proto by měl téměř každý v této věkové kategorii zvážit příjem vitaminu D z doplňků stravy. Doporučovaná denní dávka je pro seniory minimálně 2000 jednotek vitaminu D, ať už v podobě tablet, nebo kapek. A protože déčko patří mezi vitaminy rozpustné v tucích, je potřeba konzumovat ho s nimi.

Kapky si můžete například nakapat na kousek chleba s máslem. Vhodné je také současně brát vitamin K, který zajišťuje ideální vstřebávání a využítí vitaminu D v těle.

Vyvarujte se předávkování

Jak se ale říká, všeho s mírou, vitaminem D se totiž můžete předávkovat, pokud to s ním přeženete. Dlouhodobé překračování doporučeného množství pak může ohrozit vaše ledviny. Proto je dobré zjistit, kolik déčka denně potřebujeme, aby to pro nás bylo bezpečné.

Otestujte hladinku

Abyste věděli, jak na tom s vitaminem D jste a kolik ho případně potřebujete svému tělu dodat, můžete si také nechat udělat krevní test, který to zjistí. Buď si nechte u svého lékaře vystavit žádanku na testy, nebo je můžete v laboratoři absolvovat i bez žádanky, ovšem za přímou úhradu.

Pokud máte o toto vyšetření zájem, na krevní odběr je potřeba přijít nalačno, asi dvanáct hodin předtím nic nejezte a nekuřte. Je ale dobré ráno v den testu vypít alespoň čtvrt litru vody či neslazeného čaje, aby krev v těle dobře proudila.

Výsledky testů se dozvíte rychle, už další pracovní den po odběru a na jejich základě vám pak lékař doporučí, bude-li to třeba, potřebnou denní dávku vitaminu D.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden