Moje chvilka pohody

Nebezpečné alergie zaútočily rychle a nečekaně

Osud si s námi pohrává, kdykoli se mu zachce. To, co bylo včera, nemusí být dnes. A tak tomu je i s naším zdravím.

Po šedesátce jsme byli s manželem spokojení senioři, kterým zdravíčko stále sloužilo. V naší rodině vládla dlouhověkost. Nikdo netrpěl žádnými závažnými nemocemi, oba jsme byli naprosto soběstační. Já chodila na vrátnici a manžel se držel svého oboru jako výpomoc.

Chtěli jsme být ještě něco platní. Posledních šest let jsme ale každý začátek roku proleželi. Byla to už taková tradice, které jsme říkali novoroční marodění. O vánočních svátcích jsme nakoupili zásoby léčiv a čajů, aby nám nic nechybělo a mohli jsme si v klidu marodit.

Viróza byla úporná

Tentokrát ale viróza potrápila manžela více než jindy. Nějak se nemohl doléčit. V březnu se už zdálo, že je z toho venku, ale zničehonic se objevil astmatický záchvat. Musela ho odvézt záchranka. Za týden byl zpět, ale s testy, které říkaly, že je manžel alergický na roztoče.

„S alergií žijou tisíce lidí a docela spokojeně,“ zhodnotil výsledky můj muž. Bylo to sice pro nás nové, ale nic, co by se nedalo zvládnout. Rozhodli jsme se, že se odstěhujeme na naši chaloupku po rodičích. Celý duben proběhl v pořádku, zdálo se, že se manžel z koloběhu nemocí dostal dobře.

Blížila se polovina května a rozhodli jsme se, že uděláme rodinnou sešlost, takovou zahradní slavnost. Zahrada nám krásně rozkvetla, manžel se radoval zejména z meruňky. Přijely dcery s rodinami, přišli i sousedi.

Nečekaný kolaps

Slunce svítilo a zábava nevázla. V tom nejlepším se však stalo něco, co se nedá vymyslet ani v největším dramatu. Smáli jsme se vtipům, zpívali a najednou manžel vykřikl: „Nemůžu dýchat!“ Začal se kácet ze židle, přestal dýchat a došlo i k srdeční zástavě.

Masáž srdce poskytoval zeť a umělého dýchání se ujala starší dcera. Mladší dcera navigovala záchrannou službu. Byl to boj s časem o život našeho drahého dědečka, který naštěstí dopadl dobře. Ukázal nám ale, že žádný zdravotní neduh nelze podceňovat.

Nejhorší na tom všem ale je, že stále ještě netušíme, na co všechno je manžel alergický. Dnes má už celý seznam toho, co je pro něho nebezpečné. A ten se stále rozrůstá. Nevěřili byste, jaké podivné věci do něho patří.

Růžena (68), Česká Lípa

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden