Můj čas na kafíčko

Nechybí vám třeba hořčík?

Na hrozby plynoucí z nízkého příjmu hořčíku by se měl zaměřit každý, kdo čelí zvýšené zátěži.

Ne nadarmo vidíme často v reklamách nabídky na nejrůznější preparáty hořčíku. Je to totiž jeden z nejvíce nezbytných minerálů pro naše tělo. Hraje významnou roli v nervových a svalových funkcích, má vliv na cukr v krvi, zdraví kostí, zubů i fungování metabolismu.

Brnění nebo necitlivost

Hořčík je důležitý pro správné fungování nervové soustavy v těle. Pokud po něm vaše tělo žalostně volá, mnohdy to vede k necitlivosti nebo nepříjemnému brnění. Nejčastěji to pocítíte v končetinách, kdy vám mohou brnět prsty, nebo naopak jako kdyby vaše končetiny ochably.

Smlsněte si, hořčík tělo potřebuje.

Svalová křeč

Pokud jsou hladiny hořčíku v těle hodně nízké, dochází k většímu průtoku vápníku do nervových buněk, což má za následek hyperstimulaci svalových nervů.

Výsledkem jsou potom svalové kontrakce neboli křeče, které chytáte do nohou, či je naopak pociťujete jako ztuhlé, podobně jako paže. Tyto stavy se např. u žen objevují mnohdy v těhotenství, ale žena je může pociťovat i kdykoli jindy mimo toto mimořádně vyčerpávající období.

„Falešná“ chřipka

Pociťujete příznaky nachlazení nebo chřipky, jako je nechutenství, nevolnost, únava či svalová slabost? Pokud to trvá dlouhodobě nebo déle než několik dní, pravděpodobně to není chřipka, ale výrazný nedostatek hořčíku. Nechte si proto u lékaře zjistit jeho hodnoty ve vašem těle.

Dodejte si ho bez ohledu na formu

Ženy by měly užívat denně 310 až 320 miligramů hořčíku. Těhotné ženy pak ještě více. Vsaďte na tmavou listovou zeleninu, ořechy, semena, fazole, avokádo, banány, jogurt anebo hořkou čokoládu!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden