Můj kousek štěstí

Neničte si páteř

Neničte si páteř

Dlouhodobé přetěžování páteře způsobené především špatnými pohybovými návyky mají za následek nejen bolesti zad. Celodenní sezení v kanceláři, ale i nevhodná sportovní aktivita nebo chybné nastavení těla při manuální práci, to vše odnáší především páteř.

Při sezení trpí celá páteř včetně zádových svalů i oběhového systému. Pokud navíc sedíte ohnutí nad pracovní deskou místo vzpřímeně, záhy se dočkáte bolestí hlavy, krku, ramen, mezi lopatkami, bederní oblasti – podle toho, která část páteře je nejvíc zatěžována.

Může ale dojít i k hučení v uších, skvrn před očima, pocitům závrati, slabosti, brnění nebo pocitu odkrvení v nohách, poruchám soustředění a nálad… Lidé, kteří tráví více času vsedě, mají i vyšší riziko úmrtí než ti aktivní, trpí také častěji obezitou, onemocněním srdce a cukrovkou.

Pomůže vhodný pohyb Pokud už to jinak nejde a musíte v práci celý den sedět, aspoň občas vstaňte a protáhněte se. Vyberte si také nějaký sport, který je pro záda vhodný. Patří mezi ně například plavání, běh na lyžích, jogging, cílené posilování ochablých zádových svalů, jízda na koni, aqua aerobic - tedy cvičení ve vodě a podobně Naopak se raději vyhněte tenisu, sjezdovému lyžování, sportům s častými výskoky a dopady.

Jak začít a vydržet Pusťte se do toho zlehka a postupně stupňujte zátěž. Pro začátek určitě postačí začít třeba s chůzí, pak přidejte chůzi do schodů, později lehký běh. Takhle postupujte u každého sportu, přepálit začátek se nevyplatí.

Myslete při tom na svůj zdravotní stav, abyste si zbytečně neublížili. Pokud si nejste jistí, jaká aktivita by pro vás byla nejvhodnější, vyhledejte klidně pomoc. Pohyb vás také musí bavit – pokud nenávidíte běh, neběhejte, ale najděte si jiný sport, který vám bude vyhovovat.

Ujasněte si, jestli byste raději sportovali v kolektivu, nebo individuálně. U cvičení, ke kterému cítíte nechuť, dlouho nevydržíte. V neposlední řadě je důležité si uvědomit, že pohybem nemusí být jen aktivní sport.

Tělo potřebuje pro své ideální fungování dostatek pohybu v průběhu celého pracovního dne. Vnímejte pohyb jako všechno, co děláte i pro zdravé držení těla nebo jeho pružnost. Kdy můžete čekat první výsledky? Nebude to rozhodně hned.

K tomu, aby si organismus na cvičení zvykl, je třeba plných šest týdnů. Vydržte a pak teprve se zvažte nebo přeměřte. Za tu dobu si už také zvyknete na ten příjemný pocit dobře odvedené práce a následného uvolnění, který se po tréninku s vyplavenými endorfiny, tedy „hormony štěstí“, dostaví.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden