Můj kousek štěstí

Otužování je matka imunity

Horký nápoj zahřeje nejen uvnitř, ale pomůže i studeným rukám.

Chladné dny jsou pro naši obranyschopnost zatěžkávací zkouškou. Také je pro vás podzim časem nachlazení, posmrkávání a kašle? A co to zkusit změnit?

Naprostým základem obrany proti nemocem, a to i v případě covidu, je silná imunita. Pokud funguje, mají viry i bakterie smůlu. Máme pro vás pár rad, jak ji posílit a zvládnout sychravé roční období v pohodě.

Otužujte se

Nemusíte hned skákat do nejbližšího rybníka, to by vašemu zdraví moc neprospělo. Začněte s otužováním pozvolna, díky tomu si vaše tělo zvykne na změny teplot. Pro začátek zkuste ráno cvičit při otevřeném okně.

Voda je sice studená, ale mnohé z nás to dají!

Začít můžete i mytím studenou vodou v umyvadle. Pak postupně přidejte sprchu: Umyjte se vlažnou až teplou vodou, pak na sebe pusťte na pár vteřin studenou, zase se vraťte k teplé a končete studenou.

Krásně vám to rozproudí krev. Každý den vydržte pod studenou vodou o pár vteřin déle, až dosáhnete několika minut. V zimě se doporučuje sprchovat studenou 1–3 minuty.

Potřebný odpočinek

Padá na vás únava, ale nemůžete si jít lehnout, protože toho máte ještě moc na práci? Pokud to jen trochu jde, odložte ji a odpočiňte si. Vaše tělo vám únavou dává jasný signál, že potřebuje nabrat nové síly.

Zázvorový čaj je neocenitelný pomocník.

Organismus reaguje na kratší dny útlumem, a pokud se mu nepřizpůsobíte, budete se jen zbytečně přetěžovat a oslabovat imunitu. Dopřejte si dostatek odpočinku a spánku v noci.

Hřejivý zázvor

Pokud cítíte pořád chlad a nejraději byste zůstali celou zimu pod dekou, vyzbrojte se zázvorem. Přidávejte ho do jídel, připravte si z něj čaj na zahřátí a posílení imunity.

Asi 1–2 cm čerstvého zázvoru nastrouhejte nebo nakrájejte na malé kousky, zalijte vařící vodou, nechte 10 minut vylouhovat a sceďte. Přidejte citron a med, které účinky ještě umocní. Tento čaj můžete popíjet každý den, z čerstvého zázvoru ne déle než tři týdny, ze sušeného klidně celou zimu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden