Moje šťastná hvězda

Pirohy s brynzou k obědu i večeři

Není to tak těžké, jak jste si mysleli. Pirožky vytvoříte za pár minut a náplň z brynzy chutná výtečně.


Ingredience:


400 g polohrubé mouky


400 g brambor


150 ml vlažné vody


2 vejce


250 g slaniny


sůl


3 lžičky zakysané smetany na ozdobu


Na náplň:


150 g brynzy


80 g másla


1 lžička soli


½ lžičky pepře


Postup:


Brambory uvařte i se slupkou, nechte je trochu vychladnout a pak je oloupejte a nastrouhejte najemno.


Prosyjte si mouku a přidejte k ní 3 lžíce nastrouhaných brambor, vejce a sůl. Vypracujte do těsta. To by na konci nemělo lepit, v případě potřeby proto přidejte ještě trochu mouky. Těsto nechte půl hodiny odležet.


V misce smíchejte rozdrobenou brynzu, máslo a zbytek nastrouhaných brambor. Osolte a opepřete.Slaninu nakrájejte na malé kostičky a vyškvařte na pánvi dozlatova.


Nyní si těsto rozdělte na dvě poloviny a vyválejte z obou polovin tenkou placku. Pomoučněte je a začněte z nich vykrajovat tvořítkem, například na cukroví, nebo menší skleničkou větší kolečka.


Kolečka by měla být tak velká, aby se do nich vešla náplň a šla vám dobře překládat napůl. Do každého kolečka dejte přibližně jednu až jednu a půl lžičky brynzové náplně. Piroh přehněte napůl a okraje dobře utěsněte například vidličkou.


Přiveďte si v hrnci vodu k varu a osolte ji. Jakmile se začne vařit, vložte do ní opatrně pirohy. Jakmile vyplavou na hladinu, přibližně po 7 minutách, vytáhněte je z vody a polijte tukem z vypečené slaniny.


Pak je naservírujte na talíř, posypejte je  opečenou slaninou a dozdobte zakysanou smetanou, případně můžete přidat čerstvé bylinky jako petrželku nebo kopr.


Náš tip pro lepší chuť


Dáváte přednost smaženým pirožkům? V tom případě je nevařte ve vodě, ale usmažte je na pánvi na slunečnicovém oleji. Budou krásně vláčné a křupavé, a navíc je budete moci konzumovat klidně i zastudena.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden