Můj kousek štěstí

Podběl zkrotí váš kašel

V tuto dobu jej můžete trhat všude - jak v nížinách, tak v podhůří i na horách. Nastává ten pravý čas na jeho sběr a sušení.

Květy se sklízejí velmi jednoduše odštípnutím prsty ze stonku. Sušíme je v dobře větrané místnosti rozložené na sítu nebo na papíře a uskladňujeme v uzavíratelné nádobě. Méně známý je sběr listů, které mají ještě větší účinky. Ty se sbírají až po odkvětu rostliny,

Jaké jsou léčivé účinky?

Ze sušených květů se připravuje čaj pro léčbu kašle a  všech zánětlivých onemocnění horních cest dýchacích. Pomáhá rozpouštět a uvolňovat usazený sekret a usnadňuje odkašlávání a urychluje léčení. Sušená droga se užívá buď samotná, nebo jako čaj ve směsi s květem černého bezu, divizny a listem jitrocele. Účinků podbělu lze využít také při bolesti v krku nebo při zánětech dásní. V takovém případě odvar používáme jako kloktadlo. Listy podbělu mají velice podobné účinky jako květy.

Dá se podběl kouřit?

Dříve se z podrcených listů rozmělněných na kaši dělaly obklady na prsa jako podpora léčby plicních a průduškových onemocnění. Z odvaru z listů se připravovaly také koupele a zábaly na kůži při vyrážkách a zánětech žil. Koupel v odvaru výrazně zmenšuje otoky na nohou. Podběl se dříve používal také ve formě kouře - sušená droga se balila do cigaret a kouřila, což zaručovalo na kašel okamžitý efekt.

Pozor na vedlejší účinky!

Podběl by se neměl aplikovat dlouhodobě, některé látky mohou mít škodlivý účinek na játra. Jestliže ho ale budete používat umírněně a pouze v období nemoci, bude vám dobrým a užitečným pomocníkem.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden