Můj čas na kafíčko

Pomoc při hemoroidech

Rozšíření žil v konečníku, vlastně jakási obdoba křečových žil, postihuje až 70 % dospělých. Jde o velmi bolestivé onemocnění, v počátečních stadiích se ho ale můžete zbavit sami.

Jasné příznaky

Hemoroidy se projeví tlakem a bolestí v konečníku, bolestí při konání velké potřeby, svěděním konečníku a krvácením po odchodu stolice. Příčinou vzniku hemoroidů je špatná skladba stravy, nadváha, nedostatek pohybu nebo dědičné dispozice. Často se hemoroidy objevují v těhotenství či po porodu.

Od vlákniny po polštář

Pokud se u vás objeví příznaky, které hemoroidy provází, je dobré vyhledat lékaře. Pokud vám potvrdí, že se o hemoroidy jedná, ale zatím není onemocnění tak vážné, aby vyžadovalo operaci, měli byste začít jednat.

V první řadě je dobré zařadit do jídelníčku více potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou celozrnné pečivo a zelenina. Jestliže se vám jídelníček nedaří změnit dostatečně rychle, sáhněte po vláknině ve formě tablet nebo prášku.

Vláknina zvětší objem stolice, změkčí ji a usnadní vyprazdňování. Jestliže máte sedavé zaměstnání, udělejte si každou hodinu pětiminutovou přestávku na protažení. Je také dobré pořídit si na židli podsedák se středovým otvorem, naplněný pohankovými slupkami nebo mikrokuličkami.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden