Můj čas na kafíčko

Porcelánový kůň má čestné místo

Helena, moje nejmilejší spolupracovnice a kamarádka v jedné osobě, je sběratelka porcelánových panenek. Ovšem jenom jich, o žádné jiné sošky nestojí.

Přiběhla jednou odpoledne rozjařeně vnučka Klárka ze školy za Helenou a téměř křičela: „Babí, našla jsem poklad!“ „Klárko, už zase?“ povzdechla si Helena. „Měli jsme ve škole za úkol sestavit inzerát a já si koupila noviny s inzeráty, abych věděla, jak na to. A představ si, nějaký pán inzeroval prodej porcelánových figurek.

Zavolala jsem mu a domluvila se na návštěvu,“ vyprávěla dychtivě vnučka. Helena ztuhla a hlavou jí prolétly scénáře, co všechno by se mohlo stát. Nakonec se ale nechala přemluvit a k onomu pánovi se vypravila i s malou Klárkou, která samým očekáváním nemohla mluvit.

Obrovský a krásný, prostě výstavní kus!

Když u něj zazvonily, otevřel jim muž středního věku. „Ahoj Klárko, ty už jsi tady a přivedla sis na mě pomocnici,“ usmíval se, jako by mezi ním a holčičkou bylo nějaké tajemství. Helena se nemýlila. Klárka totiž okamžitě vběhla do mužova bytu, zamířila si to přímo do obývacího pokoje, kde se zastavila u vitríny a vytáhla velkého porcelánového koně.

Tiskla ho k hrudi a prosebnýma očima se dívala na babičku. „Ten je tak krásný, babi, koupíš mi ho?“ žadonila. A Helena? Té nezbylo než jejímu nátlaku ustoupit. Ostatně právě onen porcelánový kůň má v její sbírce dodnes čestné místo.

Nový přítel na obzoru

Klárka ho obdivovala pokaždé, když za babičkou přišla, a někdy mu svěřovala i svá dětská trápení. A když vyrostla a vystudovala, přišla se mu pochlubit, že je z ní veterinářka. Není divu, že Helena opatruje tu sošku jako oko v hlavě.

Je totiž zároveň připomínkou obecně známého faktu, že si vnoučata umí své prarodiče omotat okolo prstu. Vždyť Helena dlouhá léta sbírala jen porcelánové panenky, a nyní? Má doma velkého porcelánového koně.

Navíc se z ní a onoho neznámého stali přátelé, a dokonce skoro každý rok jezdí spolu na dovolené. Vždy si vyhlédnou nějakou koňskou farmu, která nabízí pobyty pro turisty, a poznávají tak z koňského hřbetu ty nejkrásnější kouty naší země.

Helena P., 63 let, Hradec Králové

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden