Můj čas na kafíčko

Pravda o „zdravém“ jídle

Jde o zázrak, nebo jste se prostě jen nechali lapit reklamou?

Spoustu běžných potravin dnes nahrazují jejich alternativy, které mají být lepší, ale obvykle jsou také mnohem dražší. Do kterých tzv. moderních jídel se opravdu vyplatí investovat v zájmu vašeho zdraví?

Pokud se některé výrobky prodávají v prodejnách zdravé výživy nebo nesou všelijaké moderní názvy jako nízkotučné a light, případně se holedbají trendy přívlastky typu celozrnný nebo přírodní, ještě to nutně nemusí znamenat, že našemu tělu bezvýhradně prospívají. Jsou výrobky, na něž si v obchodech raději dávejte pozor.

Celozrnné pečivo

Kvalitní celozrnné pečivo poznáte podle názvu. Musí být jednoznačně označeno slovem celozrnné. Zní to sice jednoduše a jasně, ale často se stává, že skončíme u pokladny s tmavou houskou, protože byla celá zasypaná semínky a tvářila se tak nějak celozrnně.

Názvy mohou být zavádějící, jakékoli jiné pečivo než „celozrnné“ totiž klidně může obsahovat bílou mouku, barvivo z karamelu a maskuje ho semínkový posyp.

Bílou mouku může maskovat barvivo.

Špaldová mouka

Pšenice špalda je původní nešlechtěný druh a mouka z ní, na rozdíl od té bílé, obsahuje o něco víc živin i lepek. Tajemství obilných mouk se skrývá v tom, jak jsou namleté. Celozrnné se vyrábějí z celých zrn, tedy obsahují nejvíc živin i vlákniny. Existuje také spousta dalších kvalitních obilných mouk, třeba pohanková, quinoová nebo mandlová.

Čekankový sirup

Oproti jiným sirupům má minimální obsah cukru. Jeho kalorická hodnota je velmi nízká, až nulová, a přesto má sladkou chuť. Proto je doporučován i v redukčních dietách. Sirup z čekanky obsahuje inulin, který chuťově působí sladce, ale naše tělo ho neumí rozštěpit a využít, ve střevě se tedy chová jako rozpustná vláknina.

Hnědý třtinový cukr

Dříve platilo, že čím byl cukr bělejší, tím byl kvalitnější. Dokonalé přečištění naznačovalo luxus, který si nemohl dovolit každý. Dnes ale opět tíhneme k tomu tmavému, který evokuje vyšší obsah minerálních látek ze zbytkové melasy.

Melasa obsahuje více cenných látek (vitaminy, minerální látky). Pozor si dejte na označení přírodní cukr, ten totiž není ze třtiny, ale z cukrové řepy – nemá tedy ani minimum třtinové melasy.

Himálajská sůl láká už svým vzhledem.

Himálajská sůl

Možná je podle atraktivního snímku na obalu lákavější než ta kamenná, ale je i zdravější? Himálajská sůl obsahuje víc draslíku, vápníku a železa, ale z důvodu malých denních dávek nejde o významný zdroj jakéhokoli minerálu pro tělo.

Naopak je třeba vzít v potaz, že i když růžová himálajská sůl může obsahovat jód, nejspíš ho obsahuje méně než sůl jodizovaná. Proto pokud používáte himálajskou sůl místo soli jodizované, měli byste si zajistit náhradní zdroj jodu.

Těstoviny z luštěnin

Vyrábějí se z fazolí, hrachu, čočky, cizrny nebo jejich kombinací a jsou bezlepkové. Díky luštěninám mají vyšší podíl bílkovin a vlákniny než těstoviny pšeničné.

Hodí se tedy ve chvíli, kdy chcete snížit množství sacharidů v jídelníčku. Těstoviny z luštěnin mají mírně odlišnou chuť a také vlastnosti, ale nemusíte se bát divné chuti ani přípravy – uvaříte je stejně jako ty klasické.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden