Moje šťastná hvězda

Právě teď si nasbírejte zelené vlašské ořechy

Ořešák královský nebo také ořešák vlašský je listnatý strom, který může dorůstat výšky až čtyřicet pět metrů. Je to jedna z nejpěstovanějších dřevin na světě vůbec. Ořešák je specifický tím, že vykvétá v květnu, ještě před vypučením listů.

Proč právě ořechy?

Pěstuje se pro své plody, vlašské ořechy, pro své dřevo i jako okrasný strom nejen po celé Evropě, ale i v Severní a v Jižní Americe. Plody ořešáku mají velkou výživovou hodnotu, proto je naši předci nazývali masem přírody.

Jejich nejčastější využití je v kuchyni, ať už při pečení cukroví nebo při přípravě hlavních jídel. Protože ořešák obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, jako jsou provitamin A, vitamin B3, B5 a B6 a draslík, fosfor či hořčík, využívá se i v léčitelství. Zdraví prospěšné jsou nejen plody, ale i listy.

Léčí cukrovku žloutenku

Pro léčebné účely se sbírají jeho čerstvé listy v červnu, zelené ořechy od poloviny června do srpna, když se dají ještě lehce propíchnout, a jeho oplodí krátce před tím, než ořechy dozrají a začnou černat. Zralé plody určené k přímé konzumaci se sbírají v září. Ořešák se úspěšně používá při léčení cukrovky a žloutenky. To proto, že čaj z ořešákových listů nebo oplodí při pravidelném popíjení skutečně čistí krev.

Také spolehlivě pomáhá vyhánět střevní parazity, má protizánětlivé účinky a příznivě ovlivňuje celý lymfatický systém. Ořešákový čaj má lahodnou chuť, a když si ho osladíte medem, můžete jím nahradit váš obvyklý čaj.

Je skvělý na kožní potíže

Musíte však mít na paměti, že ořešákový čaj mírně snižuje krevní tlak, a proto se nedoporučuje osobám s nízkým tlakem.Ořešákový čaj se také osvědčil při léčbě úporných kožních onemocnění, jako jsou svědivé ekzémy. Koupele s přísadou mladých ořešákových listů pomáhají při akné, hnisavých vyrážkách a nadměrném pocení nohou. Tento chutný a léčivý čaj si připravíte tak, že 1 vrchovatou čajovou lžičku pokrájených listů spaříte v 500 ml vroucí vody a vylouhujete...

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden