Moje sladké tajemství

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni

Tuto výstižnou větu říkaly už naše babičky a vyjadřovala skutečnost, na kterou jsme už málem zapomněli. Nenápadný a opomíjený černý bez totiž patří mezi nejúčinější léčivé rostliny.

Keř černého bezu nám přináší hned několikerý užitek. Na jaře krásně kvete a voní, na podzim je zase bohatě obsypán chutnými plody. A co více, už od pradávna mu byly připisovány magické účinky.

Chrání před bleskem i zlými duchy

Naši předkové věřili, že ochrání jejich obydlí před bleskem i zlými kouzly. Zda má černý bez opravdu takovou moc, nevíme. Jisté je jen to, že dokáže úspěšně pomoci s léčbou mnoha neduhů.

Prý má i magické účinky.

Jeho květy i zralé plody totiž obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, jako je kyselina jablečná, třísloviny a pektin. Ve slupce a v semenech najdeme vitamin A, vitaminy skupiny B a kyselinu pantothenovou. Významný je i obsah vitaminu C.

Léčí astma i alergii

Černý bez se používá v tradiční medicíně stovky, možná dokonce tisíce let. My dnes víme, že má antiseptické, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

Proto je vhodný k léčbě astmatu, alergií, nemocí z nachlazení a chřipky a při zánětu horních cest dýchacích. Rovněž se osvědčil i při otocích, protože pozitivně působí při zadržování vody v těle.

Významně posiluje imunitu

Zatímco bezové květy se sbírají na jaře, podzim je čas listů a plodů. Ty se uplatní při posilování imunity, potlačování nemocí z nachlazení a skvěle fungují proti bolestem hlavy a při migrénách.

Také jsou prospěšné pro trávicí systém, protože mají projímavé účinky. Pomáhají tedy proti zácpě i při detoxikaci. Nejlepším způsobem, jak uchovat v bezinkách všechny prospěšné látky, je sušení.

Zázrak medicíny

Sušení celých hroznů by mělo začít na volně proudícím vzduchu, dokud se nezačnou scvrkávat. Pak se dosouší v troubě zhruba při 80 °C tak, aby šly lehce stáhnout ze stopky a následně uskladnit v papírových sáčcích.

Usušené plody se hodí k přípravě čaje či likérů nebo je můžete konzumovat jen tak. V každém případě budete mít po ruce zázrak přírodní medicíny.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden