Můj kousek štěstí

Proč si můj vnuk nenechal dobře poradit

Takové už je mládí! V tom věku jsou všichni tak nezodpovědní a neváží si života! Mého vnuka stála jeho lehkovážnost málem život.

Vnuk Tomáš je takový ten kluk, který si rád užívá života. Ne, že by byl nezodpovědný nebo nespolehlivý, ale trochu nerozvážný určitě. Chodí na střední a v tomto roce bude maturovat. Ve škole sice není tím nejlepším studentem, ale to spíše proto, že má moře koníčků a taky nešvarů.

Kamkoli dříve šel, musel mít na uších sluchátka. Ten říjnový den pospíchal domů, protože měl důležitý sportovní zápas. Tašku odhodil do svého pokoje s tím, že úkoly si udělá, až přijde. Vzal si batoh se sportovním úborem, nasadil sluchátka a zamířil ke dveřím.

Podivný neklid

„Tomášku,“ posedlo mě náhle zvláštní tušení. „Neber si ta sluchátka na uši, je to tak nebezpečné!“ Tomáš ale jen protočil oči a zabouchl za sebou dveře. Posadila jsem se ke své knize, ale nedokázala jsem se začíst, protože mě obklopil divný neklid.

Až do té doby jsem takový pocit nezažila, sevřel se mi žaludek strachy. Když přišla snacha, svěřila jsem se jí. Snacha se mi přiznala, že měla v noci sen. Přišla za ní její zesnulá tetička a opakovala: „Tomáš! Tomáš!“ Stále dokola.

Blížily se Dušičky, a to nám na lepší náladě nepřidalo. Když dorazil z práce syn, vysmál se nám, že jsme báby pověrčivé. Pak nám ale zazvonila u dveří policie a nohy se rozklepaly i synovi. Vnuka srazilo na přechodu auto.

Operace

Na uších měl sluchátka a auta si nevšiml. A to díky nepřízni podzimu a kluzké vozovce nestihlo zastavit. Na příjmu v nemocnici nám sdělili, že Tomáše právě operují.

Zhruba po pěti hodinách přišel lékař. Uklidnil nás, že operace probíhala bez větších komplikací. Ale sdělil nám, že amputovaný kousek chodidla se jim nepodařilo zachránit.

Pozdě lituje

Tomáš bude mít díky tomu o tři centimetry kratší nohu. Nedávno mi vnuk řekl: „Babi, měla jsi pravdu, když jsi říkala, že mě ta sluchátka na uších jednou přivedou do neštěstí. Škoda, že jsem tě neposlechl.“ Bohužel, má pravdu. I když vše dopadlo dobře, nohu už zcela v pořádku nikdy mít nebude.

Anna (76), Zlín

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden