Moje šťastná hvězda

Sedmikráska přinese nejen zdraví, ale i štěstí

Skromná sedmikráska chudobka, lidově nazývaná také husí kvítko, je žlutobílá kytička, která roste na loukách, okrajích cest, na mezích i v zahrádkách.

Nenápadný zázrak

A i když na první pohled působí nenápadně, má skutečně velkou léčivou moc.Naši předci dříve dokonce pevně věřili, že jim sedmikráska může přinést štěstí. I když sedmikráska roste a kvete celý rok, nejvhodnější doba k jejímu sběru je od dubna do konce srpna. A tak máte ještě plno času si husí kvítko, jak se jí lidově říká, nasbírat do zásoby.

Rozhodně se vám to vyplatí. Vždyť dříve byla tato květinka považována doslova za všelék. To proto, že obsahuje třísloviny, hořčiny, saponiny, minerální látky a vitamin C. Už dávno se prokázalo, že jejich vzájemná kombinace má velmi příznivý vliv na lidský organismus.

Vhodná při kašli i lupénce

Sedmikráska je vhodná při kašli a zahlenění, při nachlazení, při nechutenství, poruchách trávení a kožních problémech, při hmyzím štípnutí a na drobné ranky. Dokáže posilnit plíce po prodělaném zápalu, mírní podráždění a křeče při astmatu.

Pomáhá též při zánětech močových cest a ledvin. Můžete ji rovněž používat zevně při kožních problémech jako je lupénka, vyrážka, lišej či bércové vředy. Je skvělá v boji proti akné. Díky flavonoidům, které v hojné míře obsahuje, dokáže účinně zmírňovat křeče a proto se osvědčila i při menstruačních potížích.

Sedmikrásky neoplachujte

Pokud si chcete sedmikrásku usušit, sbírejte celou její nať anebo rozkvetlé květy s krátkou stopkou pouze za teplého a slunného počasí.Nejvíce účinných látek obsahují rostlinky, které nemají stonek vyšší než dva centimetry. Nabírané bylinky nikdy neoplachujte vodou, mohly by se zapařit a začít plesnivět. Ihned po sběru je opatrně rozložte na savý papír.Sušte pak na dobře větraném a suchém místě bez přímého slunečního svitu. Můžete i venku, ale pouze ve stínu. Sedmikrásky nezapomínejte pravidelně obracet a provzdušňovat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden