Můj kousek štěstí

Sirup z podbělu zkrotí váš kašel

V tuto dobu se už začíná objevovat, a je ho všude dostatek - jak v nížinách, tak v podhůří i na horách. Nastává ten správný čas na sběr a sušení této léčivé bylinky.

Je to skromná a milá květinka, kterou zná jistě každý.Květy se sklízejí velmi jednoduše odštípnutím prsty ze stonku. Sušíme je v dobře větrané místnosti rozložené na sítu nebo na papíře a uskladňujeme v uzavíratelné nádobě. Méně známý je sběr listů, které mají dokonce ještě větší účinky.Ty se ale sbírají až po odkvětu rostliny.

Součást sirupů

Ze sušených květů se připravuje čaj pro léčbu kašle a  všech zánětlivých onemocnění horních cest dýchacích. Pomáhá rozpouštět a uvolňovat usazený sekret, usnadňuje odkašlávání a urychluje léčení.Sušená bylinka se užívá buď samotná, nebo často jako čaj ve směsi nejčastěji s květem černého bezu, divizny a listem jitrocele. Účinků podbělu lze využít také při bolesti v krku nebo při zánětech dásní.V takovém případě používáme odvar jako kloktadlo. Dříve se z podrcených listů rozmělněných na kaši dělaly také obklady na prsa jako podpora léčby plicních a průduškových onemocnění. Podběl má také nezanedbatelné zklidňující účinky.Z odvaru z listů se připravovaly koupele a zábaly na kůži při vyrážkách a zánětech žil. Koupel v odvaru výrazně zmenšuje otoky na nohou.

Dá se také kouřit?

Podběl se dříve používal také ve formě kouře - sušená rostlina se balila do cigaret a kouřila.Na rozdíl od dnešních cigaret měla na dýchací ústrojí příznivý vliv, kouření podběle mělo na kašel okamžitý efekt. Přesto je třeba bylinku užívat opatrně. Podběl by se neměl aplikovat dlouhodobě, některé látky v něm mohou mít škodlivý účinek na játra.Jestliže ho ale budete používat umírněně a pouze v období nemoci, bude vám dobrým a užitečným pomocníkem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden