Staročeský kaldoun

Tahle typická masopustní polévka nemohla kdysi chybět na žádném stole. Je hodně sytá, vydá za samostatné jídlo.


Příprava: 225 min


Náročnost: x x


Cena: 190 Kč


Potřebujete:


700 g masových odřezků (vepřové, hovězí, drůbeží, telecí)


kousek telecího kolínka


250 g drůbků (krky, játra, žaludky, srdíčka)


1 celer


2 petržele


3 mrkve


2 cibule


1/2 kapusty


1/2 květáku


sůl, muškátový oříšek


2 bobkové listy


nové koření, pepř


100 g másla


hladkou mouku


1.Do velkého hrnce dejte všechny masové odřezky a kosti. Přidejte rozpůlenou cibuli, podélně rozkrojené 2 mrkve, 1 petržel, polovinu celeru pokrájeného nahrubo, bobkový list, nové koření a pepř. Zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte pomalu asi 3 hodiny. Mezitím v jiném hrnci povařte v osolené vodě celé droby.


2 V pánvičce rozehřejte polovinu másla a opečte na něm mouku na světlou jíšku. Zalijte studenou vodou, promíchejte a na chvíli odstavte. V hrnci rozpusťte druhou polovinu másla a opečte na něm nakrájenou druhou cibuli. Pak přidejte nakrájenou zbylou zeleninu, orestujte, zalijte přecezeným horkým vývarem, přiveďte k mírnému varu a vařte 5 minut.


3 Do vývaru vlijte rozmíchanou jíšku a 15–20 minut povařte. Nakonec přilijte povařenou zeleninu, pokrájené maso a droby a trochu nastrouhaného muškátového oříšku.

reklama
reklama

Komentáře