Švestkové kynuté knedlíky

Knedlíky také můžete vařit na plátně nebo v utěrce a páře.


Ingredience:


250 ml mléka


1 lžička cukru krupice


½ kostky droždí


500 g hrubé mouky


sůl


1 vejce


švestky


200 g mletého máku


3 lžíce cukru moučka


100 g másla


Postup:


Z trochy vlažného mléka, cukru a rozdrobeného droždí nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku se špetkou soli. Ve zbylém mléce rozšlehejte vejce.


K mouce přilijte kvásek, vše pak  zalijte mlékem s vejcem a zadělejte nelepivé těsto hutnější konzistence.


Těsto nechte zakryté utěrkou kynout necelou hodinu. Mezitím si omyjte švestky a osušte je. Mletý mák promíchejte s moučkovým cukrem. Máslo rozpusťte.


Těsto rozválejte na plát, nakrájejte ho na čtverce, ty pak poklaďte švestkami, zabalte je a nechte ještě 10 minut kynout.


Vykynuté knedlíky vařte v mírně osolené vodě pod poklicí asi pět minut, pak je obráťte a dovařte je 3–5 minut odkryté. Doba vaření závisí na velikosti knedlíků.


Knedlíky omastěte trochou rozpuštěného másla. Podávejte posypané mákem a polité máslem.

reklama
reklama

Komentáře