Tento vánoční moučník plný ořechů a kandovaného ovoce je mezi Italy vyhlášený. V Sieně, kde má své kořeny, ho hospodyňky na Vánoce pečou už od 13. století. Připravte si letos tuto delikatesu také.
Potřebujete
120 g mandlí
120 g lískových oříšků
80 g kandované citronové kůry
60 g sušených meruněk
strouhaná kůra z 1 pomeranče
60 g polohrubé mouky
2 lžíce hořkého kakaa
1 lžička mleté skořice
¼ lžičky mletého kardamomu
¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
¼ lžičky drceného hřebíčku
70 g másla
60 g třtinového cukru
100 g medu
2 vejce
máslo na vymazání formy
moučkový cukr na posypání
Postup
1. Mandle ponořte do horké vody a pak je zbavte slupky (lískové ořechy loupat nemusíte). Mandle i lískové ořechy opražte na sucho na pánvi. Pak je přendejte do hluboké mísy. Přidejte k nim najemno nasekanou kandovanou citronovou kůru, na malé kousky pokrájené sušené meruňky, strouhanou pomerančovou kůru a vše dobře promíchejte.
2. Do jiné mísy prosejte polohrubou mouku. Přidejte kakao, mletou skořici, mletý kardamom, jemně nastrouhaný muškátový oříšek a drcený hřebíček a vše důkladně promíchejte. Přidejte k ořecho-ovocné směsi a zamíchejte.
3. V kastrůlku nechte rozpustit máslo. Přisypte třtinový cukr a přilijte med a na mírném plameni míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs zahřívejte a stále míchejte, musí zhoustnout a mírně ztmavnout. Pak sundejte kastrůlek z plamene a hmotu nechte vychladnout.Nakonec do ní vmíchejte obě vejce a smíchanou sypkou směs.
4. Dortovou nebo vyšší koláčovou formu vymažte máslem a naplňte těstem. Povrch uhlaďte kuchyňskou stěrkou. Koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 160 ºC na zhruba 40 minut.
5. Po vytažení z trouby nechte moučník vychladnout ve formě. Pak ho překlopte na tác a posypte silnou vrstvou moučkového cukru. Krájejte a podávejte nejlépe až druhý den.
Suroviny: 1 balení listového těsta 3 brambory vařené ve slupce 1 cibule 50 g vepřových škvarků nasekaných na kousky 100 g tvrdého sýra olej mouka na vál 1 vejce na potření, majoránka Postup: Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli nakrájejte na kostičky, ...
Suroviny: 1 balení listového těsta 3 brambory vařené ve slupce 1 cibule 50 g vepřových škvarků nasekaných na kousky 100 g tvrdého sýra olej mouka na vál 1 vejce na potření, majoránka Postup: Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli nakrájejte na kostičky, ...
Nic nenastartuje den lépe než opečené klobásy se spoustou koření a paprikami.Ingredience:2 klobásy 1 velká žlutá paprika1 velká červená paprika3 stroužky česneku1 velká žlutá cibulerostlinný olej na smaženílžička sušeného nebo 3 snítky čerstvého tymiánulžička provensálských ...
Nic nenastartuje den lépe než opečené klobásy se spoustou koření a paprikami.Ingredience:2 klobásy 1 velká žlutá paprika1 velká červená paprika3 stroužky česneku1 velká žlutá cibulerostlinný olej na smaženílžička sušeného nebo 3 snítky čerstvého tymiánulžička provensálských ...
Rychlé a oblíbené jídlo – to je pizza, na které si lidé pochutnávají už od 18. století!Ingredience: na 8 porcíTěsto:● lžička soli● 2 lžíce olivového oleje● 500 g hladké mouky● lžička cukru● půl balení droždí● 250 ml vlažné vodyZáklad:● 100 g eidamu● balení sýra Niva● špetka ...
Rychlé a oblíbené jídlo – to je pizza, na které si lidé pochutnávají už od 18. století!Ingredience: na 8 porcíTěsto:● lžička soli● 2 lžíce olivového oleje● 500 g hladké mouky● lžička cukru● půl balení droždí● 250 ml vlažné vodyZáklad:● 100 g eidamu● balení sýra Niva● špetka ...
Jednoduché sladké jídlo připravené z mouky a brambor buď milujete, nebo nenávidíte. Specifickou chuť jídlu propůjčuje také mák, kterým se šišky sypou. Potřebujete: ✿ 1 kg brambor✿ 220 g hladké mouky✿ 200 g mletého máku✿ 100 g moučkového cukru✿ strouhaný tvaroh✿ sádlo✿ přepuštěné ...
Jednoduché sladké jídlo připravené z mouky a brambor buď milujete, nebo nenávidíte. Specifickou chuť jídlu propůjčuje také mák, kterým se šišky sypou. Potřebujete: ✿ 1 kg brambor✿ 220 g hladké mouky✿ 200 g mletého máku✿ 100 g moučkového cukru✿ strouhaný tvaroh✿ sádlo✿ přepuštěné ...
Tento pokrm je oblíbený hlavně v Izraeli a Tunisku. Lidé si ho dávají ke snídani, ale i k večeři.Ingredience:3 lžíce rajčatového protlaku1 plechovka loupaných rajčat1 menší červená cibule3 vejce3 stroužky česneku1 lžička červené mleté papriky2 lžíce olivového oleje1 malá červená ...
Tento pokrm je oblíbený hlavně v Izraeli a Tunisku. Lidé si ho dávají ke snídani, ale i k večeři.Ingredience:3 lžíce rajčatového protlaku1 plechovka loupaných rajčat1 menší červená cibule3 vejce3 stroužky česneku1 lžička červené mleté papriky2 lžíce olivového oleje1 malá červená ...
Lepší je dělat jich méně – pokud nejsou čerstvé, nejsou pak už tak dobré.Ingredience: na 20 kusů● 250 g brambor● cca 100 g sýra dle chuti (gouda, eidam)● 4 lžíce kukuřičného škrobu● sůl dle chuti● špetka drceného kmínu● špetka sušených bylinek● olej na smaženíPostup:Oloupané ...
Lepší je dělat jich méně – pokud nejsou čerstvé, nejsou pak už tak dobré.Ingredience: na 20 kusů● 250 g brambor● cca 100 g sýra dle chuti (gouda, eidam)● 4 lžíce kukuřičného škrobu● sůl dle chuti● špetka drceného kmínu● špetka sušených bylinek● olej na smaženíPostup:Oloupané ...
Oblíbená chuťovka pobaví zejména děti, tento způsob servírování však ocení i dospělí třeba k vínu.Ingredience: na 4 porce● 5 stroužků česneku● čtvrt hrnku petržele● olivový olej● bochník chleba● 3 lžíce másla● 200 g plátkového sýra● sůlPostup:Rozmixujte stroužky česneku, ...
Oblíbená chuťovka pobaví zejména děti, tento způsob servírování však ocení i dospělí třeba k vínu.Ingredience: na 4 porce● 5 stroužků česneku● čtvrt hrnku petržele● olivový olej● bochník chleba● 3 lžíce másla● 200 g plátkového sýra● sůlPostup:Rozmixujte stroužky česneku, ...
Jednoduchý recept z levných a dostupných druhů zeleniny – brambor a zelí. Doplnit je můžete špenátem, jogurtovým dipem nebo zeleninovým salátem. Potřebujete: ✿ 500 g brambor✿ 250 g kysaného zelí✿ 1 cibuli✿ 4 lžíce bramborového škrobu✿ 1 vejce✿ sůl, pepř✿ sádlo nebo olej 1. ...
Jednoduchý recept z levných a dostupných druhů zeleniny – brambor a zelí. Doplnit je můžete špenátem, jogurtovým dipem nebo zeleninovým salátem. Potřebujete: ✿ 500 g brambor✿ 250 g kysaného zelí✿ 1 cibuli✿ 4 lžíce bramborového škrobu✿ 1 vejce✿ sůl, pepř✿ sádlo nebo olej 1. ...
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu ameri
Život krále rock’n’rollu, Elvise Presleyho, byl plný vzestupů a pádů, které ho katapultovaly na vrchol slávy, ale také ho stály život. Jeho nekonečná vášeň pro hudbu a osobitý styl se staly ikonickými pro celou éru. Od chudých začátků v Mississippi po oslnivé vystoupení ve slavném pořadu Comeback 1968, Elvis zanechal nezaměnitelnou stopu ve světě hudby.
Řady tvořené více než 2000 neopracovanými kameny s nejasným posláním jsou dnes největší megalitickou památkou Česka. A zřejmě také jednou z našich největších záhad. Jeden z nejzáhadnějších kamennýc
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Byl to žertík, kterým jsem všechny zaskočila. Nakonec jsem ale byla zaskočena já. Splnil snad kamínek na mém krku moje slova? V tom malém městečku na jihu Moravy jsme se ocitli s přítelem náhodou. Ten kámen na tržišti mě zaujal hned, jak jsem ho uviděla. Když jsem ho vzala do ruky, už jsem se ho nemohla vzdát.
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Připravte se na novou podobu Dubaje. Město, které již teď září jako drahokam na Blízkém východě, nyní plánuje projekt, který ho nejen povznese, ale také obohatí jeho ekosystém. Dubaj Mangroves, ambici
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno
V ulicích Birminghamu v americké Alabamě je opět rušno. Nejdřív je slyšet rána a pak jako domek z karet padá k zemi jeden příbytek afroamerické rodiny. Následně je zdemolován kostel, v němž se černoši setkávají. Obyvatelé tmavé pleti v „Bombinghamu“, jak se městu v 50. a 60. letech minulého století říká, nejsou před řáděním Ku-klux-klanu v bezpečí.
V sekci premium najdete to nejlepší z našich časopisů.