Můj čas na kafíčko

Trpíte na zubní kazy?

Kazivost zubů se zvýší, když máte i jiné zdravotní problémy!

Někdo má zuby jak perličky, jiný se jen podívá na zákusek, a už má kaz. Zdraví zubů souvisí především s pečlivou zubní hygienou, to vám řekne každý stomatolog.

Co vám ale neřekne, je, že kazivost může ovlivnit i naše vnitřní „hygiena“. Pokud třeba trpíte chronickými záněty sliznice žaludku a střev, může to mít mimo jiné vliv i na stav zubů.

Pokud máte zubní kazy, nemusí to být vždy pouze jen ze sladkého.

Co je příčinou?

Vnitřní záněty často v trávicím traktu způsobují přemnožení bakterií a plísní, které se pak dostávají až k zubům, kde působí na zubní sklovinu a poškozují ji. Nejčastější příčinou chronických zánětů v trávicím traktu je dlouhodobý stres, užívání některých léků, ale zejména jídelníček s přebytkem kyselinotvorných složek.

Jak se bránit?


Při překyselení organismu je třeba upravit stravování. Do jídelníčku zařaďte více ovoce a zeleniny, každé sousto důkladně rozžvýkejte a dostatečně pijte. Omezte kyselinotvorné potraviny, například tučné maso, uzeniny, cukr, pečivo z bílé, mouky, máslo, mléko, bílou rýži, luštěniny a další. Omezte alkohol a kouření a snažte se vyhýbat stresu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden