Můj čas na kafíčko

Ty jsi má, levandulová

Tento song Hany Hegerové nám a nejspíš i vám stále zní v uších. Krásně voňavá a fialová levandule se právem nazývá královnou vonných bylin. Prospívá pokožce, vlasům, ale také duši.

Levandule připomíná francouzskou Provence. Má nezaměnitelný vzhled i vůni, typickou barvu, nevšední chuť a hojivé účinky. Proto se tak často používá v kosmetice.

Krášlí od hlavy až k patě, ale hlavně i léčí

K jejím přednostem patří, že se hodí pro všechny typy pleti, včetně té problematické. Je to pro dezinfekční a antibakteriální účinky levandule i její schopnost léčit pupínky a zmírňovat jizvy. Pomáhá léčit ekzémy, onemocnění kůže a lupénku. Zklidňuje kůži po holení a podráždění.

Levandulové pytlíčky opojně provoní prádelník.

Opojně voňavé pytlíčky

Kvůli omamné vůni si pytlíčky se sušenou levandulí schováváme pod polštář, kde zajistí, aby se nám lépe spalo. Její vůně nás uzemní a zrelaxuje. Sušené kvítky můžete použít právě i k výrobě voňavých sáčků do prádelníku a skříně.

Ty oblečení provoní i ochrání před nevítanými moly. Dělají se z ní také krásné dekorace, např. z levandulových klasů uvitý věnec, který se dá zavěsit na dveře. Populární je i domácí kosmetika, například levandulová mýdla, soli a svíčky.

Vlasy hebké jako sen

Své místo má levandule i ve vlasové kosmetice. Citlivě se stará o pokožku hlavy a předchází tvorbě lupů. Doporučuje se pro rychle se mastící vlasy, jelikož reguluje tvorbu mazu. Podporuje růst kadeří, dodává jim lesk a pružnost a umí si poradit i při jejich nadměrném vypadávání.

Zklidňuje tělo a také duši i mysl

Intenzivní kořenitá vůně levandule přispívá k duševní pohodě, což se nám hodí v čase zimních plískanic. Proto je také aromaterapeutickým pokladem.

Zbavuje nás stresu, pomáhá proti bolestem hlavy, odplavuje napětí, snižuje tlak, přináší psychickou pohodu a dobrou energii. Ve formě osvěžovače vzduchu dokáže pachy v interiéru zcela pohltit a vzduch vydezinfikovat.

Levandulový olej si ale můžete vyrobit také sama.

Pleť krásnější a mladší

Z levandulových květů lze připravit i olej, který má blahodárné účinky. Olej využijete při uklidňující masáži, do koupele, aromalampy anebo na pleť. Tam působí jako antiseptikum při hojení popálenin a kůže.

Levandulový olej si ale můžete vyrobit také sama. Nasekejte květy nadrobno, dejte je do sklenice, kterou zalijte olivovým olejem a uzavřete. Nechte 14 dní stát v teple, přeceďte, a fungující elixír je hotový.

Fialový zázrak!

Existuje přes 40 druhů levandulí. Víte, že kvůli svým regeneračním, vyživujícím a hojivým vlastnostem se levandule často používá do omlazujících přípravků?

 

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden