Moje chvilka pohody

Ulovila jsem zlatou rybku

Soused mi odjakživa kradl ořechy i broskve, co mu ode mě spadly přes plot. Chtěla jsem si to nahradit kaprem, tajně uloveným z jeho jezírka. Netušila jsem, že jsem snědla vzácnou rybku!

Moje pozemky byly odděleny od těch sousedových jen chatrným plotem a nikdy nám to nevadilo. Rodiče se sousedy vycházeli v dobrém a tak jsem neměla důvod předpokládat, že u mě jejich syna to bude jiné.

Bral si, co chtěl

Jenže bylo. Synáček byl tak trochu na prachy, jak se říká, a sklízel mi úrodu, jak to jen šlo. Nestačilo mu sesbírat, co mu spadlo ode mě přes plot, on klátil ovoce, ořechy a dokonce pod plotem tahal ze země česnek.

To mě naštvalo nejvíc. Dá to totiž dost práce, takový česnek vysadit a vypěstovat! Párkrát jsem se s ním kvůli tomu pohádala, ale on si z mého vzteku nic nedělal.

V rybníčku mu plavali kapři

„Vy toho naděláte! A vůbec, jak můžete vědět, že jsem to byl já?“ smál se mi do obličeje, lišák jeden podšitý. Já ale měla plán. Jen co odjede s manželkou na dovolenou, půjdu se mu taky trochu po té jeho zahradě porozhlédnout.

Po vsi se říkalo, že má u domu zahradu v japonském stylu, ale měl ji bokem a já ji nikdy neviděla. Byla jsem moc a moc zvědavá! O prázdninách skutečně soused i s rodinkou odjel. Vlastně odletěl. Jen co se za nimi zaklaply dveře, vyrazila jsem na obhlídku.

A skutečně. Japonská zahrada s vrbičkami, svítilnami a dřevěnými chodníčky byla skrytá za domkem. Překvapením bylo jezírko, v kterém plavali kapři.

Kapr byl dražší než kaviár

Byli sice nějací flekatí, do červena i oranžova, ale co. Na pekáč budou dobří! Popadla jsem síťku položenou hned vedle jezírka a jednoho ulovila. Za hodinku se už linula naším domkem libá vůně smažené ryby.

Skoro jako o Vánocích! Manžel po příchodu z práce nasál vůni a hnal se ke stolu. „Kde jsi koupila kapra?“ ptal se překvapeně. Moje odpověď ho šokovala: „Nekoupila, ukradla. U souseda. Za všechno to ovoce a zeleninu, co ukradl on nám.

Začal na mě řvát, že jsem se zbláznila. Nechápala jsem, co se tak rozčiluje, ale on mi to vysvětlil. Ten kapr byl vzácný a měl cenu skoro 10 tisíc! Tak drahou večeři jsme tedy ještě neměli… Ale byla vážně dobrá!

Marie S. (71), Hustopeče

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden