Moje šťastná hvězda

Velká síla šípků uleví od křečí

Růže šípková, skromný  keř s červenými plody. Právě tyto plody mají neuvěřitelně blahodárné účinky díky obrovskému množství vitaminu C.


Zázračný šípek je znám především pro své blahodárné účinky na močové cesty. Preventivně působí proti chřipce a nachlazení. V šípku nechybí ani minerální látky, jako například vápník, draslík či hořčík.


Budete mít díky němu ale i lepší pokožku a pevnější vlasy a nehty. Při konzumaci šípků přijímáte do vašeho organismu také vitaminy B a K, minerály, pektiny a třísloviny. Šípky je možné konzumovat na mnoho způsobů. Nejznámější je šípkový čaj, který určitě všichni dobře znáte, uvařte si ho s námi.


Šípkový čaj není nutné nechat přecházet varem, snižuje se tím obsah prospěšných vitaminů.

Šípkový čaj

Čerstvé šípky omyjte a rozpulte a nechte louhovat ve vodě zhruba 7 hodin, následně vodu i se šípky zahřejte na 70 stupňů a přeceďte. Šípkový čaj není nutné nechat přecházet varem, snižuje se tím obsah prospěšných vitaminů. A to je přesně to, co nechceme.

Ze sušených plodů připravíte čaj stejným způsobem jako ze šípků čerstvých, sušené je však vhodné před louhováním nadrtit. Pokud sušené šípky zalijete horkou vodou, přijdete o cenný obsah vitaminů.

Sběr a sušení

Šípkové keře najdete podél lesních a polních cest, na stráních, mezích, březích a na dalších obdobných místech. Ideální čas na sběr je konec září až říjen. Sbírejte nejlépe za suchého a slunného počasí. Sbírají se vyzrálé, dobře vybarvené plody bez stopek.

Přemrzlé plody jsou zase vhodnější pro přípravu různých šípkových omáček nebo marmelád. Šípky dobře umyjte a poté usušte čistou utěrkou. Od zbytkové vlhkosti je nechte proschnout volně rozprostřené.

Sušte je co nejrychleji na dobře větraném místě a v tenké vrstvě. Nejlepší je sušit šípky na sítech, kde k nim může vzduch proudit ze všech stran. Použít můžete i troubu při teplotě do 60 °C. Skladujte v uzavíratelné nádobě.

Připijte si šípkovým likérem

Půl kilogramu očištěných šípků zalijte 1,5 litrem vodky, přidejte svitek celé skořice a dle chuti a obliby pomerančovou kůru.

Šípky nechte macerovat 10—14 dní, pak je sceďte, do macerátu přidejte vychladlý sirup ze dvou lžic cukru svařeného ve 150—200 ml vody a hotový likér nalijte do láhve. A pak už si jen užívejte jeho zajímavou a lákavou chuť, třeba se svými známými.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden