Moje šťastná hvězda

Vitánie léčí revma a posiluje imunitu

Je považována za indický zázrak. Zpracovává se především její kořen, ale léčivé jsou i pupeny. Vypěstujte si ji doma nebo na zahrádce. Nebudete litovat.


Vitánie (withanie)snodárná omlazuje a také posiluje imunitní systém. Vypěstovat si ji můžete i v našich klimatických podmínkách, přestože má svůj původ v Indii. Vyskytuje se ale i v subtropickém pásmu Evropy i Afriky.


Pěstovat se dá venku i uvnitř


Vitánie je trvalka, která dorůstá až do výšky 80 cm. Na pěstování je velmi nenáročná a dařit se jí bude třeba na parapetu. Vystačí si s obyčejnou zeminou i zálivkou. Semínka vysazujte nejlépe uprostřed nebo na konci jara, kdy už nehrozí tuhý mráz.


Vysazují na povrch substrátu s tím, že je poté prstem lehce zatlačíte dovnitř a zakryjete fólií. Rostlinu lze pravidelně hnojit organickým hnojivem, tak se jí bude dařit ještě lépe. Také se snažte, aby půda zůstala neustále vlhká. Naši zimu bohužel vitánie nevydrží, proto ji přeneste do domu nebo bytu, kde se jí bude dařit.


Vyživuje organismus a tím prospívá naší imunitě, dodává energii, chuť do života.

Jaké má účinky?

A co všechno tato zázračná rostlinka dokáže? V první řadě zvyšuje odolnost proti stresu, vyživuje organismus a tím prospívá naší imunitě, dodává energii, chuť do života. A také působí jako afrodiziakum.

Zlepšuje krevní tlak, pomáhá proti artritidě, revmatickým potížím a také dokáže omlazovat. Ve formě tinktury působí i jako přírodní antibiotikum.

Jemný prášek do každého nápoje

Léčebné vlastnosti má především kořen. Ten se usuší a rozdrtí na jemný prášek. Samotný prášek pak můžete používat například do čaje nebo do jiného vašeho oblíbeného nápoje. Postačí jedna jediná lžička .

Léčebné vlastnosti má především kořen. Ten se usuší a rozdrtí na jemný prášek.

Všemocná tinktura

Pokud si chcete vyrobit tinkturu, tak na ni budete potřebovat alespoň jednu hrst pupenů. Tinktura je stejně jako sypký prášek nesmírně léčivá. Postačí vám tři kapky denně. Pupeny vhoďte do uzavíratelné nádoby a zalijte je kvalitní pálenkou nebo slivovicí.

Láhev nebo jinou nádobu uzavřete a nechte je macerovat na teplém a stinném místě. Každý třetí den nádobou zatřepte. Po uplynutí doby tinkturu sceďte a přelijte ji do tmavé nádoby s kapátkem a skladujte ji v lednici. Výhodou vitánie je, že nemá téměř žádné vedlejší účinky. Nesmí se však užívat společně se sedativy, na to si dejte pozor.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden