Můj kousek štěstí

Vladimír Čech - Jeho koníčkem byly ženy

Když herec a moderátor dotočil poslední scénu v seriálu Stopy života, moc dobře věděl, že je to zároveň i jeho poslední role v životě. Stejně jako to, že naposledy vidí také své herecké kolegy. Je asi jen velmi málo těch, kteří by si při vyslovení jména Vladimíra Čecha nevybavili vysokého, charismatického moderátora soutěžní show Chcete být milionářem? O to bolestnější na něho byl pohled v posledních dnech jeho života, kdy nad ním vítězila krutá, smrtelná choroba. Propadlé tváře, nepřehlédnutelné černé kruhy pod očima a vyhublá postava, to byl Vladimír Čech, jak ho znali jen jeho nejbližší v období, kdy se blížil nesmyslně předčasný konec.

O své nemoci příliš nemluvil

Lynchův syndrom zní jméno kruté nemoci, která zasáhla nepřipraveného herce. Její zrádnost spočívala především v tom, že tělo oblíbeného umělce zasáhla mnoha- četnými zhoubnými nádory. To, že je Vladimír Čech vážně nemocný, věděli všichni, on však o svém trápení příliš nemluvil. A tak nikdo netušil, že jeho stav je natolik špatný, že konec může přijít tak brzy. Přestože bylo na první pohled vidět, že nad ním choroba získává převahu, bavil sebe i ostatní a snažil se působit, jako by se vlastně vůbec nic nedělo. Ano, tak statečný to byl muž.

Jen on tušil, že se blíží konec

„Nevypadal unaveně, jak by se od tak nemocného člověka dalo čekat. O to větší šok to pro mě byl,“ svěřil se režisér seriálu Stopy života Tomáš Magnusek (34), který si naivně myslel, že se stav herce zlepšuje. Nabídl mu dokonce další práci, tu však Vladimír Čech odmítl s tím, že se na to teď necítí, ale určitě se mu ozve. Režisér si oddechl, neboť s tímto nadaným, přátelským a svědomitým hercem byla vždy radost spolupracovat. K tomu už ale bohužel nedošlo. Režisér Magnusek vzpomíná na velmi silný okamžik, kdy mu herečka Ivana Andrlová (57) vyprávěla, že když spolu s Vladimírem jeli z Náchoda domů do Prahy, loučil se s ní se slovy: „Tobě přeji hezký život. “Andrlovou v ten okamžik zamrazilo. Bylo jí jasné, co ta zvláštní věta znamená. Už v tu dobu nejspíš charismatický umělec věděl, že jsou jeho dny definitivně sečteny. Znal svůj osud. Přesto se nevzdával a bojoval statečně až do samého konce. Tvrdil, že je mu dobře, a dál se o nemoci odmítal bavit. Snad chtěl své přátelé a kolegy ušetřit vyhýbavých pohledů a trapného ticha, protože co můžete říct na útěchu někomu, kdo prokazatelně umírá.

Zemřel tiše, ve spánku

Zřejmě jeho přáním bylo, aby  se k němu okolí a přátelé chovali stejně, jako by byl zcela zdravý. Jedinečným důkazem o tom, jak se snažil budit dojem, že se vlastně nic neděje, je příhoda, kdy kvůli chemoterapii přišel o vlasy. „Řekl tehdy, že ho takto ostříhala manželka, protože se jí tak víc líbí. Léčbu rakoviny nepřiznal,“ vzpomínal jeden z dramaturgů. Zhoubná nemoc však jeho výraz poznamenávala čím dál tím více. A aby toho nebylo málo, pravděpodobně kvůli oslabené imunitě onemocněl krátce před smrtí ještě zápalem plic, kvůli kterému ho museli hospitalizovat v motolské nemocnici. Pobyt v Motole jeho zesláblému organismu jenom přitížil. Jen o několik dní později zemřel tiše a bez bolestí, ve spánku. Maminka, legendární hlasatelka Heda Čechová (90), která svého milovaného syna přežila, se utápěla v hlubokém smutku. Vladimírova smrt ji naprosto zdrtila, ani ona totiž netušila, jak strmý spád jeho nemoc nabere.

Miláček celého průvodu žen

Ačkoli si rodina nezapomenutelného herce a moderátora nepřála pohřeb, jeho přátelé uspořádali malé rozloučení v divadle. Smuteční řeč pronesl kolega Vladimíra Čecha, Hanuš Bor (67). „Uměl se ze života radovat se vším všudy,“ řekl na závěr. Co se týká žen, přiznával, že ve vztahu k nim nebyl vždy zrovna svatoušek. Ženy ho velice přitahovaly, prošel si obdobím experimentů a hledání. Krásek nebylo málo, přesné číslo neznal. Údajně by to vydalo na prvomájový průvod v menším městečku. „Ženy jsou moje velké životní téma, proč bych to zastíral. Líbily se mi odjakživa a byly mým koníčkem celý život,“ prohlásil s pýchou. Tvrdil, že ženám rozumí. Ze dvou manželství měl nakonec čtyři děti.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden