Můj kousek štěstí

Vyzrajte na stříbrné nitky

Když objevíte prvních pár šedých vlasů, není to žádná tragédie. Stačí se jen naučit, jak si s nimi poradit...

Když se ve vlasech objeví prvních pár šedých či bílých vlasů, není to ještě žádná tragédie. Postupem času jich ale přibývá – a to je věc, která většinu žen trápí.

Jistě, šediny se dají dobře zakrýt barvením, případně sprejem na odrosty. Sebelepší barva je však chemický zásah do vlasů, který může vlasy vysilovat. Můžete na to ale jít také přírodní cestou.

Zkuste to bez chemie

Zakrýt nebo výrazně zpomalit proces šedivění můžete zkusit několika jednoduchými a navíc levnými způsoby. Domácí přírodní přípravky na šediny nemají žádné vedlejší účinky. Nebude vás to kromě času stát skoro nic a budete se tak cítit lépe a vypadat mladší.

Můžete ho zpomalit

Šedivění vlasů, způsobené ubýváním barevných pigmentů, lze aspoň zpomalit, a to užíváním vitaminů skupiny B, biotinu, zinku, jódu a železa. Pokud si chcete udržet svou barvu vlasů co nejdéle, jezte potraviny bohaté na betakaroten, ryby, mořské plody a jogurty s živými bakteriemi.

Také dopřejte pokožce hlavy pravidelné masáže, používejte kvalitní šampony, nefénujte vlasy příliš horkým vzduchem a nepoužívejte agresivní vlasové přípravky. Pokud už ale máte šedých vlasů více, vyzkoušejte následující postupy.

Blondýnky mají trochu výhodu – bílé vlasy jsou u nich méně nápadné.

Bramborové slupky

Bramborová voda je jedním z prostředků, jak zakrýt šediny a udržet si svou přirozenou barvu. Brambory omyjte a oloupejte. Na šálek slupek dejte vařit dva šálky vody.

Když se začne vařit, vsypejte do ní slupky, přikryjte pokličkou a povařte je 30 minut. Poté odstavte z plotny a nechte ještě 15–20 minut louhovat. Vodu pak přeceďte do mísy, slupky vyhoďte.

Můžeme přidat ještě ½ lžíce růžové vody nebo pár kapek esenciálního oleje, to kvůli vůni. Vodu nechte vychladnout na pokojovou teplotu a pak ji nalijte do lahvičky s rozprašovačem. Vlasy si umyjte šamponem, pročešte je a nechte mírně uschnout.

Poté nastříkejte bramborovou vodu na jednotlivé prameny vlasů, vmasírujte ji od konečků po kořínky, nechte ji působit alespoň 30 minut a pak opláchněte. Po několika týdnech budou šediny přirozeně nabarvené. Bramborovou vodu pak můžete při každém dalším mytí vlasů přimíchávat do šamponu, přirozené zbarvení se tak bude udržovat.

Čaj můžete popíjet i využít v boji se šedinami.

Kokosový olej a citron

Dalším účinným prostředkem proti šedinám je směs kokosového oleje a citronové šťávy. Jednu lžíci čerstvě vymačkané citronové šťávy smíchejte se 2–3 lžícemi kokosového oleje. Směs vmasírujte do pokožky hlavy i do vlasů, nechte působit 60 minut a poté vlasy opláchněte.

Postup opakujte ideálně každý den. Tato zázračná směs pomáhá nejen proti šedinám, ale také napomáhá opravovat poškozené vlasy a zpevňuje vlasové folikuly, takže vlasy udržuje zdravé a krásné na pohled.

Černý čaj a sůl

Dalším pomocníkem může být i čaj. Uvařte si šálek silného černého čaje. Přidejte lžíci soli, nechte vychladnout a poté vmasírujte do pokožky hlavy. Nechte působit hodinu nebo i déle a pak opláchněte.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden