Můj kousek štěstí

Vzhůru za zdravými klouby!

Jde to ztuha? Ale jděte, může to být lepší, nebojte se! Anebo nejděte a raději rovnou jeďte. Ovšem na kole, protože kolo léčí...

Za život udělají spoustu práce. A jednou se jim už moc „makat“ nechce. Jak svým kloubům můžete pomoci?

Ulevte jim, ale používejte je. Dejte jim výživu, odvděčí se vám. Zkrátka – nevzdávejte to. Klouby to také nechtějí zabalit!

Co můžete pro sebe udělat sami?

Léky jsou jedna věc, ale žádná léčba nebude dostatečně účinná, pokud svému tělu nepomůžete i jinou cestou. Nevhodným chováním totiž můžete stav naopak ještě zhoršit. Pokud trpíte nadváhou, je samozřejmě žádoucí alespoň pár kilo shodit, snížíte tím zátěž na kluby.

S tím souvisí i úprava životního stylu. Mezi pohybové aktivity vhodné pro klouby patří například plavání nebo jízda na kole či rotopedu. Nevhodný je například běh nebo podobné sporty, při kterých klouby naopak trpí nárazy.

Zátěž by měla být přiměřená a pravidelná. Co se týče stravy, měla by obsahovat kvalitní bílkoviny jako zdroj kolagenu, vitaminy C, A, D a E a minerály, jako např. vápník.

Nesmíme zapomínat na příjem vitaminů a minerálů.

Trápí hlavně ženy

Bolest a ztuhlost kloubů patří mezi základní projevy artrózy. Vše začíná ubýváním chrupavky, která se postupně ztenčuje, ztrácí pevnost a pružnost. Někdy se mohou objevit také otoky.

Pokud tyto obtíže přehlížíte, může chrupavka v horším případě zcela zaniknout. Při pohybu dochází k většímu tření a podráždění. Konce kostí v kloubu jsou odhalené a vytvářejí se na nich výrůstky.

Ty poté způsobují menší pohyblivost kloubu a následně jej deformují. Proces doprovází také bolest, kterou můžete pociťovat i v klidu. V nejhorším stadiu pak nezbývá než nahradit kloub totální endoprotézou.

Bolesti kloubů může způsobovat také nadváha, chybné postavení kloubů nebo zhoršená činnost ledvin.

Na klouby číhá více nástrah

I revma zpočátku většinou doprovází ranní ztuhlost a bolest. Na rozdíl od artrózy ale bývá většinou provázeno únavou, slabostí, zvýšenou teplotou a otokem kloubu, který bolí při pohybu i v klidu.

Obvykle také bývají postiženy stejné klouby na obou stranách těla nebo i více různých kloubech najednou. Pak se přidají otoky a deformity drobnějších kloubů na rukou a nohou, ale nemoc nevynechává ani velké klouby, jako jsou kolena, lokty či ramena.

Možnosti léčby

Při léčbě je důležitá úprava životosprávy a pohybového režimu. Obezita, nepřiměřená zátěž kloubů a ochabnutí svalstva artrózu jen zhoršují. Ortoped vám podle stavu onemocnění předepíše cílené léčivé přípravky ve formě tablet, které postup nemoci zpomalí.

Podle potřeby zvolí i injekce přímo do kloubu. Léčbu lze doplnit také potravinovými doplňky s kolagenem apod. V případě bolesti vám lékař může předepsat léky na její zmírnění, případně i proti zánětu.

Můžete také absolvovat rehabilitační cvičení na posílení svalů a obnovení hybnosti kloubu, magnetoterapii nebo elektroléčbu. V některých případech může lékař doporučit také komplexní lázeňskou léčbu.

Víte, že...

•… osteoartrózou trpí více než polovina lidí nad 70 let?

•… ženy trpí osteoartrózou až pětkrát častěji než muži?

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden