Můj kousek štěstí

Warfarin a nebezpečné potraviny

Lidí, kteří užívají tento všeobecně známý lék na ředění krve Warfarin, neustále přibývá. Ovšem užívání tohoto medikamentu s sebou přináší určitá rizika. Jde hlavně o potravinové interakce. Jednoduše řečeno, některé potraviny a nápoje mohou jeho účinky razantně snižovat, jiné naopak jeho účinnost zvyšují.

Příčinou je vitamin

Warfarin blokuje vznik krevních sraženin tím, že snižuje tvorbu látek potřebných ke srážení krve.Ty jsou závislé na vitaminu K. Pokud při užívání Warfarinu pacient konzumuje potraviny a nápoje obsahující velké množství vitaminu K, lék ztrácí svou účinnost. Naopak při nedostatku vitaminu K je tu riziko, že srážlivost krve se sníží natolik, že pacienta postihne krvácení.

Co nejíst

Vysoký obsah vitaminu K má listová zelenina. Tu by měli pacienti vyměnit za zeleninu kořenovou, v které je obsah „káčka“ nízký. Stejně tak není vhodné kysané zelí a kysaná zelenina jako taková. Z bylinek je nutné vyvarovat se petržele, kopru a řeřichy. Pokud jde o ovoce, problém představují citrusy a šťávy z nich. Potíže může vyvolat také šťáva z brusinek. Vyřadit byste měli mango, kiwi, maliny, ostružiny a sušené švestky. Z jídelníčku je nutné dále zcela vyřadit játra, omezit kuřecí, rybí a hovězí maso. Bezpečnější je maso vepřové, z dietetických důvodů by však mělo být zcela libové. Z nápojů určitě vynechte alkohol, zelený čaj a ovocné džusy. Zapomeňte také na zdravá chia semínka, která účinnost léku naopak výrazně zvyšují.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden