Můj čas na kafíčko

Začíná sezona léčivých bylin

Venku se objevily první bylinky, které lze využít jak k domácí léčbě různých nemocí, tak k vylepšení jídelníčku. Poradíme vám, které byste si měli nasbírat.

Kopřivové výhonky

Vhodná doba pro sběr nastává, když mají kopřivové výhonky několik centimetrů. Pokud vám chybí po zimě energie, nejlepší způsob, jak je využít, je připravit si z nich superzdravý nápoj.

Vezměte hrst vypraných mladých kopřiv a s 200 ml neperlivé minerálky je rozmixujte a ihned vypijte. Jestli vám kopřivy nechutnají, můžete k nim přidat jablko, hrušku, ananas nebo jiné ovoce.

Květy podbělu

Žlutá kvítka jsou prvními posly jara. V tradiční medicíně byla vždy ceněna jako prostředek k rozpouštění hlenů a ulehčení odkašlávání. Jestli trpíte na opakované záněty dýchacích cest, nasbírejte jich co nejvíc.

Nejlepší způsob sušení je při teplotě 40 ˚C, v sušičce či troubě. Čaj připravíte spařením 2 lžiček květu šálkem horké vody. Poté necháte 10 minut louhovat a slijete. Čaj není vhodný pro dlouhodobé užívání.

Kořen smetanky

Čaj z kořene pampelišky napomáhá při regeneraci jater a zlepšuje trávení. Příznivě ovlivňuje činnost ledvin. Kořen vyperte, usušte (při 50 ˚C) a před užitím nadrťte.

Odvar připravíte tak, že povaříte dvě lžičky kořene v šálku vody dvě minuty a poté necháte čtvrt hodiny vyluhovat. Pijte ho teplý, dva- až třikrát denně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden