Moje sladké tajemství

Zavěste si květináč do Macramé!

Oživte si interiér

Láka vás vytvořit si něco pěkného vlastníma rukama? Macramé neboli drhání je skvělý tip! K drhání navíc nejsou potřeba žádné složité pomůcky.

Budeme potřebovat:


  • provaz z juty (role délky cca 20–25 m), dá se však použít i měkká vlna nebo len

  • stříbrný nebo zlatý kovový kroužek, případně kroužek ze dřeva či z plastu

  • nůžky


Jak na to?

1. Nudí vás už obyčejné květináče? Připravíme si kus provazu a vyrobíme si pro vaše květiny originální závěs. Je to jednoduché a výsledek stojí za to!

2. Nejprve provázek rozstříháme na 8 stejných částí o délce 170 cm. Provázky přiložíme k sobě a protáhneme kovovým kroužkem a kolem kroužku uděláme uzel.

3. Provázky nyní rozdělíme na čtyři páry. Na každém páru provázků uvážeme jednoduchý uzel. Dbejme na to, aby všechny uzly byly ve stejné výšce.

4.Uchopíme provázek z prvního páru a spojíme jej uzlem s provázkem z vedlejšího páru. Tento postup opakujeme, dokud nepropojíme provázky všech párů. Postupně vám tak začne vznikat cik cak vzor.

5. Nakonec všechny provázky svážeme do velkého uzlu a dobře jej utáhneme. Konce provázků zkrátíme na požadovanou délku. Do vytvořené síťky vložíme květináč s podmiskou a pomocí kroužku jej zavěsíme do interiéru.

Dekorativní peříčko

Budeme potřebovat:


  • bavlněný provázek

  • dřevěné korálky

  • hřebínek a nůžky



  1. Ustřihneme si asi 1 m provázku, přehneme napůl a nahoře i dole přilepíme páskou. Nachystáme si jednu nebo dvě barvy ústřižků. Kousek provázku přehneme a položíme pod osnovní provázek. Provlečeme podle našeho obrázku a jedním snadným tahem táhneme k osnově.

  2. Další si nachystáme obráceně (když jsme 1. provlékali z pravé strany, 2. začínáme z levé).

  3. Uzlíky se nám tak budou pravidelně střídat. Takto si snadno zhotovíme požadovanou délku peříčka, barvy můžeme libovolně střídat nebo peříčko udělat z jedné barvy.

  4. Malým jemným hřebínkem opatrně rozčešeme provázky, aby se nám rozdělily na jednotlivé nitě. Postupujeme od konce vláken doprostřed. A rozčešeme celé peříčko.

  5. Jako další krok okraje zastřihneme do tvaru listu. Šířku si zvolíme podle svého vkusu.

  6. Peříčko můžeme použít k různým dekoracím. Namotat je na kousek větvičky nebo klacíku a zavěsit na zeď. Vznikne tak nádherná a originální dekorace.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden