Malé hovězí burgery

Suroviny:

Na bulky:

  • 260 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 400 g mouky hladké
  • 25 g cukru krupice
  • 15 g soli
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • voda

Na burgery:

  • 100 g červené cibule
  • 10 g cukru krupice
  • chilli majonéza (4 žloutky, 1 citron (šťáva), 500 ml oleje, sůl, pepř, chilli pasta)
  • hořčicová majonéza (4 žloutky, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 lžíce dijonské hořčice, sůl, pepř, citron (šťáva), 500 ml oleje)
  • 400 g mletého hovězího masa
  • pepř
  • čerstvý listový špenát
  • 3 – 4 kyselé okurky
  • 4 plátky sýra cheddar
  • ledový salát
  • 2 rajčata
  • 4 plátky anglické slaniny

Postup:

V teplém mléku rozpustíme droždí, přidáme ostatní složky a nakonec vlijeme rozpuštěné máslo. Nejlepšího výsledku dosáhneme, když mícháme těsto pomocí kuchyňského robotu na pomalých otáčkách.

Těsto dáme do lednice na 1 hodinu, potom je promícháme a rozdělte na 10 částí. Utvoříme žemle a pomažeme je rozšlehaným vejcem s vodou. Pečeme při teplotě 200⁰C po dobu 15-20 minut.

Červenou cibuli nakrájíme na nudličky, orestujeme v rozehřáté pánvi s trochou oleje nebo másla, posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat.

Hořčicovou majonézu připravíme smícháním žloutků s oběma druhy hořčice, osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou. Za stálého šlehání postupně přiléváme olej, až vznikne jemná majonéza.

Chilli majonézu připravíme smícháním žloutků s citronovou šťávou, za stálého šlehání přiléváme olej, až se vytvoří hladká hmota. Osolíme, opepříme, přidáme chilli pastu a důkladně promícháme, až se chutě spojí.

Z mletého masa připravíme mokrýma rukama malé ploché burgery, osolíme, opepříme a grilujeme v rozpálené grilovací pánvi z obou stran, aby bylo ideálně středně propečené.

Polovinu bulek potřeme hořčicovou majonézou, položíme listy špenátu, plátky okurek, přidáme opečené maso, připravenou zkaramelizovanou červenou cibuli, plátek sýru cheddar, přiklopíme pomazanou vrchní částí bulky a spíchneme párátkem.

Druhou polovinu bulek potřeme chilli majonézou, položíme listy ledového salátu, plátky rajčat, přidáme opečené maso, křupavou opečenou slaninu, přiklopíme pomazanou vrchní částí bulky a spíchneme párátkem.

  • cca 10 burgerů
  • středně náročné
  • nad 2 hod

TIP:

Pokud by to bylo nutné v průběhu zpracování masa, přidejte studenou vodu. Umožní to získat kompaktní strukturu masa i zachovat šťavnatost.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje sladké tajemství

Moje sladké tajemství je jedinečný časopis pro ženy, které se zajímají o aktuální dění v českém showbyznysu. Přináší strhující a poutavé novinky i zprávy ze života slavných osobností a odhaluje jejich skrytá tajemství. Je určený pro čtenářky hledající nápadité a zároveň oddechové čtení, u kterého si chtějí odpočinout od svých každodenních starostí. Velkou předností časopisu je důraz na obrazovou stránku a stručnost pikantních článků, které jdou doslova na dřeň příběhu.

Komentáře

reklama