Pěstujte bylinky i teď

Pro zimní pěstování v bytě se hodí bylinky, které v našich podmínkách přetrvávají zimu venku po několik let. Nemají zvláštní nároky a jejich vypěstování zvládne i začátečník.

Nenáročné skromné bylinky

Potřebují pouze světlo na okenním parapetu, vhodný truhlík nebo květník a zahradní zeminu. Nemusíme se bát ani chladnější místnosti, teplota pro růst postačí v rozmezí patnácti až dvaceti stupňů, noční teploty v místnosti by neměly klesnout pod deset stupňů.

Zaléváme vlažnou vodou ráno, občas místo zálivky rostliny orosíme – zbavíme je tak prachu, který se na nich v místnosti usazuje a ztěžuje jim dýchání.

Přihnojovat bylinky nemusíme, protože živiny jim postačí až do jara. Potom některé z nich můžeme vrátit na zahradu nebo na balkon.

Pažitka

Vyryjeme část sestřiženého trsu pažitky – mělo by v něm být alespoň dvacet cibulek. Na dno květníku dáme drenáž (keramzit, písek, štěrk) a pažitku zasadíme do připravené zeminy tak hluboko, jako byla v záhonu.

Pažitku uplatníme ve všech polévkách

Mírně zalijeme a postavíme na světlé místo. Neseřezáváme celý trs naráz, pokud předpokládáme větší spotřebu, dáme si do truhlíku více trsů nebo osadíme více květináčů. Pažitka je bohatým zdrojem vitaminů C a A, vápníku, železa i draslíku.

Používáme ji nejlépe syrovou, pokud ji dáme do polévky nebo omáčky, tak těsně před dohotovením, abychom zachovali její hodnotu.

Petrželka

Před příchodem mrazů vyryjeme ze záhonu asi pět rostlin kadeřavé petrželky, kterým ponecháme jen středové lístky. Do přiměřeně velkého květináče dáme opět na dno drenáž a zasadíme rostliny. Postavíme na světlé místo a zavlažujeme podle potřeby. V průběhu zimy se dá přirychlená nať seřezávat třikrát až čtyřikrát.

Petržel dodá kořenitou chuť i vůni

Nať můžeme získat i z petržele kořenové: vrcholový odřezek dáme do mělké misky č i talířku s vlažnou vodou, kterou doplňujeme podle potřeby. Brzy vyraší nové listy (stejným způsobem získáme i celerovou nať), jež mají vysoký obsah vitaminů A, B i C a sloučenin železa, vápníku a hořčíku.

Meduňka

Je vytrvalá bylina s typickou vůní a chutí citronu. Před mrazy můžeme trs zasadit do většího květináče a pěstovat na okně v teplé místnosti s dostatkem světla. Přihnojovat ji nemusíme, jen pokud ji chceme pěstovat v bytě celoročně; pak ji hnojíme od února ve čtrnáctidenních intervalech plným hnojivem.

V kuchyni se meduňka hodí k okořenění drůbežího i vepřového masa, do bílých omáček a majonézy nebo do ovocných salátů.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

reklama