Pórek jako přírodní lék

Je plný antioxidantů a dalších prospěšných látek, které chrání lidské tělo před mnoha nemocemi. Rovněž je považován za přírodní antibiotikum.

V neposledním případě také skvěle chutná a v pokrmech umí dokonale nahradit cibuli. Je toho ale ještě mnohem víc, co umí.

Také vás může zajímat ...

Léčí bolest v krku i revmatismus

O cibuli a česneku se říká, že jsou v kuchyni naprosto nepostradatelnými pomocníky. Ovšem na pórek se často zapomíná, přitom má stejné, ne-li dokonce větší pozitivní účinky než cibule a česnek dohromady.

Už starověcí Egypťané a Římané pórek hojně užívali nejen k dochucování pokrmů, ale také jako přírodní léčivo. Léčili jím bolesti v krku, infekce v dutině ústní i revmatismus.

Také se kdysi tradovalo, že pravidelná konzumace pórku posiluje hlasivky. Obsahuje látky zvané alicin a kaempferol, které mají antimikrobiální vlastnosti. To znamená, že pórek účinně likviduje bakterie, plísně a viry.

Snižuje cholesterol

Tato zelenina ke všemu prokazatelně snižuje cholesterol i hladinu tuků obecně. Díky tomu, že obsahuje také vitamín K, zabraňuje srážení krve a posiluje srdce. Mangan je zase skvělým pomocníkem k udržení zdravé štítné žlázy.

Pleťová voda z pórku

Pórek se dá využít i v kosmetice. Dodává pleti všechny potřebné vitaminy a zanechává ji zářivou a pružnou. Ideální je si z pórku vyrobit domácí blahodárnou pleťovou vodu. Jak na to? Tři pórky povařte ve 200 ml vroucí vody.

Vodu nechte vychladnout a následně si s ní opláchněte obličej, nejlépe každý den po odlíčení. Pórkovou vodu můžete používat i jako kloktadlo v případě, že vás
bolí v krku, či jako prevenci proti ztrátě hlasu.

Pórková očista

Nakrájejte dva pórky na kolečka a přendejte do uzavíratelné sklenice, následně zeleninu přelijte kvalitním jablečným octem. Sklenici uzavřete a nechte tři týdny macerovat na teplém, avšak stinném místě. Po uplynutí doby můžete šťávu přecedit. Uchovávejte ji v lednici.

Na co všechno ji můžete použít? Každý den jednu polévkovou lžíci po ránu můžete brát na očistu těla. Pórkový ocet přidávejte jako zálivku do salátů či pod maso. V kuchyni se určitě neztratí.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

reklama