Moje sladké tajemství

Řecká musaka

Suroviny:  olivový olej  1 cibule  1 stroužek česneku  750 g mletého hovězího masa  1 lžička mleté skořice  100 ml bílého vína  400 g rajčat + 4 – 6 rajčat zvlášť  2 lžíce hladkolisté petrželky  sůl a pepř  2 lilky  35 g másla a hladké mouky  300 ml mléka  4 kuličky černého pepře  2 bobkové listy  1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry  100 g tvrdého sýra  2-3 brambory Postup:  V širším hrnci osmahneme cibuli na troše olivového oleje doměkka.

Pak přihodíme česnek a po minutě i mleté maso. Opékáme ho dohněda, dokud se zcela nerozpadne na malé kousky. Přidáme skořici, víno a 400 g rajčat. Přivedeme k varu, snížíme plamen a necháme probublávat půl hodinky.

Pak do směsi vmícháme petrželku, ochutíme solí a pepřem. Zatímco dusíme maso, opečme na troše olivového oleje lilky. Z obou stran a pěkně dohněda. Přendáme je na kuchyňské ubrousky a necháme odsát přebytečný tuk.

 Uděláme si bešamel: máslo rozpustíme na pánvi, přimícháme mouku, chvíli opékáme a pak zalijeme mlékem, přidáme bobkové listy, celý pepř a dvě lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry. Deset až patnáct minut povaříme. Vyndáme pepř a bobkový list a osolíme podle chuti. Do bešamelu rozmícháme dvě vejce a sýr.

 Začneme vrstvit do středně velké zapékací mísy o objemu zhruba dva litry: na dno dáme část lilků, osolíme je, na ně dáme masovou směs, kolečka rajčat a tak dále do spotřebování všech ingrediencí. Končit byste měli masovou směsí.

Na ni vyskládáme (jedno přes druhé) kolečka brambor, přelijeme sýrovým bešamelem a pečeme 30–40 minut..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden