Moje chvilka pohody

Tradiční máslová vánočka

Domácí vánočka je to nejlepší, čím se můžete na Vánoce blýsknout!

Příprava: 55 minut + kynutí

Náročnost: ***

Cena za vánočku: 33 Kč

Suroviny na 2 vánočky

Na omládek

- 150 ml vlažné vody

- 1 lžička sladěnky

- 35 g droždí

- 190 g hladké mouky

Na těsto

- 130 ml vody

- 125 g změklého másla

- 150 g cukru

- 530 g hladké mouky

- ½ lžičky soli

- 1 vejce (½ na potření)

Postup

1. Suroviny na omládek umíchejte a nechte hodinu kynout. K omládku přidejte zbytek surovin a vypracujte těsto. Nechte 80 minut kynout.

2. Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Každý kus těsta rozdělte na 5 dílků a uválejte z nich stejně dlouhé prameny, ze kterých upleťte vánočky. Potřete vejcem a nechte na plechu nakynout. Pečte při 170 ºC asi 35 minut.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden