Tradiční máslová vánočka

Domácí vánočka je to nejlepší, čím se můžete na Vánoce blýsknout!

Příprava: 55 minut + kynutí

Náročnost: ***

Cena za vánočku: 33 Kč

Suroviny na 2 vánočky

Na omládek

– 150 ml vlažné vody

– 1 lžička sladěnky

– 35 g droždí

– 190 g hladké mouky

Na těsto

– 130 ml vody

– 125 g změklého másla

– 150 g cukru

– 530 g hladké mouky

– ½ lžičky soli

– 1 vejce (½ na potření)

Postup

1. Suroviny na omládek umíchejte a nechte hodinu kynout. K omládku přidejte zbytek surovin a vypracujte těsto. Nechte 80 minut kynout.

2. Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Každý kus těsta rozdělte na 5 dílků a uválejte z nich stejně dlouhé prameny, ze kterých upleťte vánočky. Potřete vejcem a nechte na plechu nakynout. Pečte při 170 ºC asi 35 minut.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje chvilka pohody

Moje chvilka pohody je týdeník určený čtenářkám „pohodářkám“, které berou život s nadhledem, shovívavostí, humorem i pochopením. Na své si přijdou všechny, které zajímají osudy jiných žen i známých osobností. Na nové číslo se můžete těšit každý čtvrtek.

Komentáře

reklama