Moje sladké tajemství

Batátové chipsy s česnekem a omáčkou z kečupu

Chipsy můžete udělat z brambor klasických i sladkých, takže pokud máte zálusk na něco nového, doporučujeme batáty. Česnek jim dodá potřebný říz a v kombinaci s kečupovou omáčkou s cibulkou a zakysanou smetanou jsou tím pravým mlsáním k domácímu kinu.

Tip: Zkoušeli jsme batáty péct v troubě i smažit. Pečené jsou měkčí a zdravější, zatímco ty smažené, v kvalitním slunečnicovém oleji, jsou křupavější.

Ingredience na chipsy:
2 batáty
1/3 hrnku oleje
2 lžičky bramborového škrobu
1 lžička sušeného česneku Vitana
1 lžička soli

Ingredience na omáčku:
5 lžic kečupu Otma
½ šalotky
1 jarní cibulka
snítka hladkolisté petržele
sůl, pepř, chilli dle chuti
zakysaná smetana

Batáty oloupete, omyjete a nastrouháte nebo nakrájíte na tenké plátky (budete potřebovat velmi ostrý nůž). V míse rozpustíte v horké vodě škrob a brambory v ní necháte 10 minut máčet. Pak je vyndáte z lázně, pečlivě osušíte, a potřete olejem.

Výhodou je, že na recept nepotřebujete speciální ingredience, a přesto je výsledek perfektní. A málokdo by poznal, že o skvělé dochucení se postaral kečup. Když si totiž vyberete kvalitní s vysokým podílem rajčat, může pokrm dokonce povýšit na jinou úroveň. Přesně takové jsou kečupy Otma Gurmán, které neobsahují zahušťovadla, konzervanty, lepek, barviva, ani další přídatné látky.

Česnek smícháte se lžičkou škrobu (budou křupavé) a solí, brambory směsí posypete. Pečete asi půl hodinky, dokud nebudou zlaté. Zeleninu na omáčku nakrájíte najemno. V misce smícháte všechny ingredience a podáváte s brambůrkami a zakysanou smetanou.

Pro fajnšmekry: Brambory můžete posypat tvrdým sýrem, nebo sýr na brambůrkách nechat zapéct.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden