Bylinky ze zahrádky: Růže šípková

Dobře je usušte

Šípková růže kvete v květnu a červnu, šípky dozrávají v srpnu a září. Tehdy je dobré si je nasušit do zásoby. A to co nejrychleji na dobře větraném místě, při teplotě 60 °C. Důkladně je povařte Pokud budete zpracovávat čerstvé šípky, musíte je vařit na mírném ohni asi 10–20 minut.

Také vás může zajímat ...

Tento postup můžete zopakovat až 4krát. Pak šípky vyhoďte a použijte výluh. Nejsilnější bývá 2. a 3. výluh.

Šípkový sirup

Pro přípravu skvělého šípkového sirupu budete potřebovat 1 kg zralých šípků, 2 l vody a 1,5 kg cukru.

Šípky rozdrťte a zalijte vodou, Přiveďte k varu a pomalu vařte 10 minut. Hotový odvar přeceďte nejprve přes sítko a pak přes plátno. Hotovou šťávu uveďte do varu a přidejte cukr. Když se rozpustí, ještě teplý sirup nalijte do sklenic a dobře uzavřete.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje sladké tajemství

Moje sladké tajemství je jedinečný časopis pro ženy, které se zajímají o aktuální dění v českém showbyznysu. Přináší strhující a poutavé novinky i zprávy ze života slavných osobností a odhaluje jejich skrytá tajemství. Je určený pro čtenářky hledající nápadité a zároveň oddechové čtení, u kterého si chtějí odpočinout od svých každodenních starostí. Velkou předností časopisu je důraz na obrazovou stránku a stručnost pikantních článků, které jdou doslova na dřeň příběhu.

Komentáře

...