
Suroviny:
- 5 kusů cibule
- 2 lžíce másla
- 250 ml červeného vína
- 300 ml vývaru
- 1 snítka tymiánu
- bobkový list
- sůl a pepř
- bílá bageta
- 80 g sýra
Postup:
Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, v hrnci s širokým dnem pomalu na másle necháme zesklovatět a pokračujeme v opékání, až cibule dostane jemnou zlatavou barvu. Při opékání je zejména na konci potřeba velmi často míchat, aby se cibule nepřipalovala.
K cibuli nalijeme červené víno a vývar, přidáme tymián a bobkový list a vše necháme pod pokličkou asi 20 minut probublávat doměkka. Záleží na stáří cibule i síle nakrájení plátků, čím tenčí, tím rychleji se cibule uvaří.
Když cibule změkne, tymián a bobkový list pak z polévky vyndáme, dochutíme solí a pepřem a stáhneme z plotny.
Před podáváním navrch polévky naskládáme plátky bagety a na ně přidáme nastrouhaný sýr. Celou polévku nakonec zapečeme pod grilem dozlatova, aby se sýr roztekl a zezlátl.
- 4 porce
- snadné
- do 90 min
TIP:
Tahle verze používá červenou cibuli spolu s červeným vínem. Nejvíc práce dá opéct cibuli, pak už je to hračka.
Komentáře