Můj kousek štěstí

5 tipů pro zdravé močové cesty

Záněty močových cest patří k častým onemocněním, která dokážou znepříjemnit život. Trpí jimi více ženy.


a zvláště v chladných měsících může obyčejné prochladnutí skončit bolestmi a pálením při močení, zvýšenou teplotou a krví v moči. Jak se proti infekci bránit?


Buďte v teple


Prostydnutí patří mezi rizikové faktory vzniku zánětu močových cest, proto si dejte pozor na prochladnutí zejména od pasu dolů. Nesedejte si na studené povrchy a dobře se oblékejte. Je dobré nosit dlouhá trika a svetry, které kryjí záda v oblasti ledvin.


Hodně pijte


Dodržování pitného režimu pomůže i k proplachování močových cest, čímž se snižuje nebezpečí vzniku infekce. Denně vypijte minimálně dva litry tekutin. Vodu můžete prokládat bylinkovými čaji. Naopak omezte konzumaci kávy a černého čaje.


Nezadržujte moč


Když budete dostatečně pít, zajistíte tím také pravidelné vylučování tekutin a díky tomu se vyplaví případné choroboplodné zárodky a neudrží se na stěnách močového měchýře. Pokud zadržíte moč na dlouhou dobu, zvyšuje se tím riziko infekce močového ústrojí. Ideální je močit nejméně jednou za tři hodiny.


Jezte močopudné potraviny


Zdraví močového měchýře můžete ovlivnit i jídelníčkem. Zařaďte do něj více močopudných potravin, jako jsou petržel, celer nebo okurky. Ty také pomáhají odstraňovat moč z močového měchýře a spolu s ní i případné bakterie.


Posilujte obranyschopnost


Dobrá imunita je dalším předpokladem ke zdraví, proto se ji snažte co nejvíce posílit. Zajistěte tělu dostatečný přísun vitaminů, především vitaminu C. Ten pomáhá okyselit moč a močový měchýř potom není vhodným prostředím pro bakterie, které jeho zánět způsobují.


Dobré rady:


K účinným zbraním při boji proti zánětům močových cest patří brusinky.


Prevencí je i správná hygiena intimních míst.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden