Moje chvilka pohody

6 chytrých způsobů, jak zatočit s rýmou

Rýma se sice z medicínského hlediska jeví jako banální onemocnění, ale v běžném životě snad není nic otravnějšího.


Jídlo, které díky ucpanému nosu ztratilo veškerou chuť a neustále směšně pootevřená ústa, tyhle příznaky nás mohou přepadnout kdykoli i několikrát ročně. Existuje však řada způsobů, jak si od nepříjemných projevů rýmy ulevit, zmírnit její průběh nebo zabránit dalším komplikacím. Deset účinných kroků proti rýmě může vypadat například takto:


  1. Pijte hodně tekutin


Vynechte ale kávu, silný černý čaj a další nápoje s kofeinem. Dobrá hydratace organismus chrání před vstupem další infekce a pomáhá mu vyrovnat se s tou stávající. Kofeinové nápoje však nehydratují, ale organismus naopak odvodňují. To samé platí i pro alkohol.


  1. Dejte si horký vývar


Šálek horkého kuřecího vývaru je posilující a stoupající pára krásně uvolní i betonově ucpaný nos. Je to sice rada z dob našich prababiček, ale pokud máte chvilku času, věnujte ho přípravě kvalitního domácího vývaru a posilte jím sebe nebo své nejbližší.


  1. Vsaďte na bylinkovou směs


Ideální je zakoupená směs bylin přímo proti rýmě. Nálev by pak měl být horký (horká pára uvolňuje nos a dutiny) a podávaný s citrónem a medem. Pokud neholdujete bylinkám a vyžadujete černý čaj, nedělejte si ho příliš silný, protože to neprospívá hydrataci organismu.


  1. Zavřete se v koupelně


Jestli dělá horká pára vašemu ucpanému nosu dobře, nemusíte si vařit neustále nové čaje a vývary. Když zavřete dveře dostatečně malé koupelny a pustíte horkou sprchu, vytvoříte si výbornou atmosféru, která udělá dobře vašemu nosu i bolavým dutinám.


  1. Nasaďte česnek


Česnek zcela jistě funguje proti virům a bakteriím. Pár stroužků česneku navíc také přidá chuť beztvaré hmotě, ve kterou se díky ucpanému nosu proměnilo jídlo na vašem talíři.


  1. Vyplachujte nos solným roztokem


Solný roztok si můžeme snadno vyrobit i doma, ale pohodlnější je zakoupit si v lékárně například nosní sprej s obsahem mořské soli. Nejenže pomůže snížit otok nosní sliznice, ale odstraní i část nečistot a mikroorganismů, které se na nosní sliznici uchytily. Solné roztoky ve spreji nebo pro výplach nosu můžeme užívat dlouhodobě bez obav z nežádoucích účinků.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden