Moje chvilka pohody

6 základních povelů pro psy

Každý pes by měl umět několik základních povelů bez ohledu na to, jakého je věku nebo rasy. Poradíme vám, jak je psa naučit.

Psi jsou velice inteligentní a učenliví tvorové. Pokud budete ve výcviku postupovat správně, to znamená, že budete přívětiví, důslední a trpěliví, bude pejska výcvik bavit a zároveň jím posílíte pouto mezi vámi.

1 Ke mně

Přivolání znamená, aby pes všeho, co dělá, nechal, a okamžitě, co nejkratší cestou, přiběhl k vám. Pro začátek je nejlepší trénovat tento povel na stopovacím vodítku. Až bude pes alespoň pět metrů od vás, oslovte ho a dejte povel „ke mně“.

Když se na vás podívá, ukažte mu hračku nebo pamlsek, a pak pomalým krokem couvejte. Když poběží přímo k vám, hecujte ho slovy a jásotem a až přiběhne, pochvalte ho a odměňte.

2 Chůze u nohy

Nácvik chůze u nohy není úplně jednoduchý, zejména pokud máte doma hyperaktivního jedince, proto ho nejprve trénujte na vodítku. Zavelte „k noze“ a současně poklepejte rukou o levé stehno.

Pes by se měl k noze přiřadit a zasednout. Pokud to udělá, odměňte ho. Když bude pěkně sedět a udržovat s vámi oční kontakt, každou chvilku ho prokrmte a pochvalte. Dejte povel „k noze“ a levou nohou vykročte.

Tím dáte psovi dobrý podnět, aby vás následoval. Jděte přirozeně, uvolněně a pamlsek držte psovi před čumákem. Dejte však pozor, aby na něj neskákal. Po každých dvou, třech krocích odměňte psa pamlskem. Cvik ukončete povelem „k noze“, zastavte se, pes by se mě zastavit také a zasednout. Pak ho opět odměňte.

3 Volno

Je velice důležitý povel, kterým ukončujete každý cvik, nebo který používáte tehdy, když psovi odepínáte vodítko. Při povelu „volno“ a současném lehkém máchnutí ruky by se měl pes vzdálit na zhruba deset kroků od vás.

4 Sedni

Zpočátku trénujte povel „sedni“ tak, že budete před pejskem klečet, abyste byli na stejné úrovni. Oslovte ho jménem, tím upoutáte jeho pozornost, a pak zavelte „sedni“. Přitom mu mírně tlačte rukou na zadní část těla a opakujte „sedni“.

Druhou ruku, ve které držíte pamlsek, podržte mírně nad pejskovou hlavou a posuňte ji maličko dozadu. Jakmile se pes dotkne zadečkem země, pochvalte ho a odměňte.

5 Lehni

Ze sedu můžete psa naučit povel „lehni“, a to tak, že ruku s pamlskem posunete těsně před tělo sedícího psa. Ruku táhněte pomalu k zemi tak, že se pes musí ohnout, aby dosáhl nosem na pamlsek. Až pes přenese váhu a lehne si, řekněte „lehni“ a odměňte ho. Pomoci si můžete jemným tlakem rukou mezi lopatky psa.

6 Zůstaň

Když se pes naučí „sedni“ nebo „lehni“, dejte povel „zůstaň“. Po dvou, třech vteřinách ho odměňte a zopakujte „zůstaň“. Tento interval postupně prodlužujte. Po celou dobu udržujte se psem oční kontakt, pes se tak bude lépe soustředit.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden