Moje chvilka pohody

Aprílová zahrada

Počasí je stále ještě vrtkavé, ale zahradník má napilno. Polovina dubna nastává ideálním čas pro výsadbu cibule a česneku.

Cibule nemá ráda přemokřenou půdu a přehnojení dusíkem. Tak jako u jiné zeleniny i u cibule je dobré, pokud ji sázíme každý rok na jiné místo. Do téže půdy je ji vhodné dát až cca po 3 letech. Česneku nejlépe vyhovují úrodné, humózní, výhřevné a dobře provzdušněné půdy bohaté na vápník. Nejsou pro česnek vhodné zamokřené, jílovité a studené půdy.

1. Malé cibulky vysazujte do mělkého řádku tak hluboko, aby jejich vrcholky byly v úrovni na vzdálenost 10 cm do řádků 25 cm od sebe. Cibule pěstovaná ze semene je trvanlivější a nevybíhá tolik do květu jako ze sazečky. K výsevu se nejlépe hodí čerstvé semeno. Její další pěstování je stejné jako u sazečky.

2. Česnek sázejte v polovině dubna. U jarních odrůd česneků – nepaličáků jsou k sadbě nejlepší obvodové stroužky. Česnek sázejte do hloubky 5 až 6 cm, na vzdálenost 10 až 15 cm a mezi řádky nechte vzdálenost 20 až 30 cm. Vrcholy stroužků mají být alespoň tři centimetry pod povrchem půdy a nesmí se sázet „hlavou“ dolů.

3. Vysazujte nyní okrasné stromy a keře pocházející z teplých oblastí, které u nás hůře přezimují.

4. Vysaďte na léto hlízy lilií. Přihnojte růže plným hnojivem a dejte k pivoňkám opěry, aby se nezlámaly.

5. Předpěstované sazeničky vysetých balkonových květin přesaďte do větších květináčků. Znovu také začněte s pravidelným přihnojováním přenosných rostlin.

6. Otužilé rostliny, které zimovaly v domě, jako je olivovník, oleandr nebo vavřín, můžete už vynést ven.

7. Kolem bobulovin rozprostřete vrstvu kompostu nebo hnojiva, určeného pro keře a stromky bobulového ovoce. Z višní včas odstříhejte zaschlé vrcholy výhonů. Zastřihněte mandloně.

8. Od poloviny dubna můžete předpěstovat salátové okurky, které chcete pěstovat ve volné půdě. V malých květináčích rychlete cukety, tykve a kukuřici cukrovou. Do důkladně zryté půdy můžete vysévat černý kořen.

9. Během měsíce rozdělte trsy kuchyňských bylinek a vysaďte je do speciální zeminy na bylinky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden