Moje šťastná hvězda

Aromatický libeček umí velké zázraky

Nádherně voní, dá se snadno vypěstovat a ještě ke všemu výborně chutná. A při pravidelné konzumaci prospěje i vašemu  srdci. Co víc si přát?


Také se mu říká přírodní maggi. V kuchyni se často přidává do omáček, polévek, karbanátků, nádivek i na brambory. Ale tušíte, jaký vliv má na naše zdraví? 


Vypěstujte si ho doma


Krásně voní a je neskutečně zdravý. Navíc ho můžete pěstovat doma po celý rok. Vypěstovat ho lze ze sazeniček anebo ze semínek. Ty vsaďte vždy tři centimetry hluboko do kypré půdy, která je bohatá na živiny. Květináč či truhlík pak umístěte na parapet.


Potřebuje vláhu


Libeček potřebuje dostatečnou vláhu, jakmile se vysuší, listy začnou hned uvadat. Bohužel mu ale škodí i přílišná vláha, proto vždy prstem zkontrolujte, jak je půda vlhká, a podle toho libeček zalévejte.


Také je zapotřebí ho pravidelně prostřihávat. Kromě toho, že z něj budete mít užitek v kuchyni, vás ale potěší i svou omamnou vůní, která se vám rozlije po celém bytě.


Libeček působí příznivě na trávení a povzbuzuje chuť k jídlu.

Co dokáže?

Tato bylinka je skutečně zázračná. Obsahuje spoustu vitaminu A a C, proto nám přirozeně posiluje imunitu. kromě toho také působí příznivě na trávení a povzbuzuje chuť k jídlu.

Díky pravidelné konzumaci libečku můžete ale docílit i dalších pro náš organismus prospěšných reakcí. Působí proti nadýmání a podporuje správnou funkci srdce. Léčí artrózu, revma i příznaky dny.

Vyrobte si libečkový olej

Hodí se do teplých i studených salátů i do krémových polévek a vývarů. Jistě vám ale zachutná tak, že si do něj budete namáčet i obyčejný chléb. Abyste z libečku dostali to nejlepší a zároveň fungoval jako prevence proti všem zmíněným neduhům, dopřejte si jednu polévkovou lžíci denně.

Na přípravu potřebujete 200 g čerstvého libečku a 300 ml rostlinného oleje, toho nejkvalitnějšího, nejlépe olivového. Libeček zblanšírujte ve vroucí vodě. Půl minuta postačí. Poté nechte libeček vychladnout ve studené vodě.

Otrhejte si z něj listy a nasekejte je najemno. Následně ho umístěte do mixéru a rozmixujte ho na kaši. Olej si zahřejte v kastrůlku na osmdesát stupňů. Jakmile dosáhne požadované teploty, přimíchejte do něj rozmixovaný libeček a okamžitě ho ve vodní lázni zchlaďte, tak vám nezšedne.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden